Jókora a spangliadó-bevétel Coloradóban

2014.03.11. 13:43

Az Egyesült Államok Colorado államában idén januárban kétmillió dollárral több adó folyt be annak köszönhetően, hogy engedélyezték a marihuána árusítását – írja a Businessweek.

Colorado az első olyan szövetségi állam Amerikában, ahol engedélyezték vállalatoknak a marihuána értékesítését, az első ilyen üzletek 2014. január 1-jén nyitottak ki. Összesen 59 cég nyújtott be adóbevallást, becslések szerint 14 millió dollárnyi marihuána értékesítéséről.

John Hickenlooper, Colorado kormányzója elmondta: a befolyt pénzt egészségügyi célokra fordítják. Az Egyesült Államok számos más szövetségi állama is szoros figyelemmel kíséri a coloradói adatokat. Washington állam pedig még az idén tervezi e kábítószer legális értékesítésének a bevezetését. Jelenleg az Egyesült Államok húsz államában, továbbá magában Washingtonban engedélyezik orvosi célú értékesítését.

21 év fölött bárki termeszthet vadkendert vagy vehet füvet Coloradóban, az állam a fűadóból iskolát épít, és reméli, hogy egy rakás pénzt spórolhat azzal, hogy felhagy a fogyasztók vegzálásával. Bővebben itt írtunk a coloradói spangliboltokról.