Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már alig látható az infláció

2014.03.11. 09:42

Februárban 0,1 százalék volt az egy évre visszatekintő drágulás. Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy a januári stagnálás után 0,5 százalékra gyorsul az infláció.

Egyrészt a szeszes ital, dohány termékkörben nem ismétlődött meg a tavaly év eleji drágulás, másrészt az üzemanyagárak sem emelkedtek annyira, mint egy évvel ezelőtt. Vagyis voltak lehúzó bázishatások. Ezek viszont várhatók voltak, és lehetett kalkulálni a hatásukkal. A meglepetésfaktort nem is ezek jelentették, hanem egyrészt a tartós fogyasztási cikkek, melyek a jelentősen gyengülő forint ellenére havi alapon szinte stagnáltak (+0,1 százalék).

A másik nagyon jelentős tényezőt a szolgáltatások jelentik, ahol a KSH 0,3 százalékos árcsökkenést mutatott ki az előző hónaphoz képest.