Megint aggódhatunk a világgazdaságért

2014.03.11. 14:17

A gazdasági növekedés lelassulása egyes feltörekvő országokban negatív hatással lesz a világgazdaság növekedésére, annak ellenére, hogy a fejlett gazdaságokban erősödik a gazdaság talpra állása - figyelmeztet legújabb tanulmányában az OECD a Napi.hu összefoglalója szerint.

Mindenkit lehúznak a feltörekvők

Az OECD friss időközi jelentése szerint átmeneti tényezők vezettek az elmúlt időszakban ahhoz, hogy a világgazdaság növekedése egyenetlenné vált az elmúlt időszakban, és különösen igaz ez egyes feltörekvő gazdaságokra. De egyes feltörekvő gazdaságok nehézségei komoly fenyegetést jelentenek a világgazdaság egészére nézve is, mivel ezekből az országokból származik ma már a globális GDP több, mint fele. Így a nagy feltörekvő gazdaságok gyengélkedése ezt eredményezheti, hogy a globális növekedés csak mérsékelt lesz az elkövetkező időszakban.

A legfejlettebb ipari országok, a G7 államok együttes GDP növekedése az első negyedévben az OECD szerint 2,2 százalékra gyorsulhatott a 2013-as 2 százalékos értékről, azonban a második negyedévben ismét csak 2 százalékos lehet . A szervezet szerint a növekedést fenyegető kockázatok közül sok eltűnni látszik, így az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos problémák és ez európai bankrendszer nehézségei is enyhültek, azonban néhány hosszabb távon ható kockázati tényező megmaradt.

Maradnak a szokásos kockázatok

Japán csak most fog szembesülni fenyegető költségvetési problémáival, az eurózóna törékenysége fenmaradt, s még mindig fenyeget a kínai gazdaság esetleges hirtelen lassulásának a veszélye - emeli ki a jelentés. A legnagyobb veszélyt mégis az jelenti, hogy a fejlett gazdaságok laza monetáris politikájának a kiigazítása egyes feltörekvő gazdaságokban destabilizáló hatással jár, és ez tovagyűrűzve negatívan hathat vissza a fejlett gazdaságok növekedésére is.

Emlékezetes, hogy a feltörekvő országoknak komoly problémákkal kellett szembenézniük januárban, amikor is a helyi politikai problémák egy időben jelentkeztek a gazdasági növekedésük lassulásával, és a Fed monetáris politikájának enyhe szigorodásával. A feltörekvő országok tőkepiacairól komoly tőkekivonás indult, s erre számos jegybank, a török, a dél-afrikai, a brazil és az indiai egyaránt szigorítással, kamatemeléssel válaszolt.

Az OECD szerint eközben az amerikai monetáris politikában további szigorítás várható, ennek eredményeként a befektetők még inkább elkezdenek majd az említett gazdaságok törékenységére koncentrálni, ami a magas adósságállománnyal rendelkező országokat nagyon sérülékennyé teheti a pénzügyi sokkokkal szemben. Az OECD szerint elképzelhető, hogy egyes feltörekvő országok sérülékenysége a következő időszakban nőni fog, s a tőkekivonás újabb lendületet vehet, ami újabb fenyegetést jelent a globális növekedésre.

Az eurózóna a leggyengébb

Az eurózóna gazdasági aktivitása ugyan növekedni látszik, azonban ez a növekedés sokkal később indult be és sokkal lassabb ütemű, mint a többi fejlett régióé. Ráadásul az eurózónában ellentétben a többi fejlett régióval a munkanélküliség magas szintje sem tud kielégítő mértékben csökkenni. Az OECD emellett aggódik amiatt is, hogy rendkívül alacsony az eurózóna inflációja, februárban mindössze 0,8 százalékos volt, s ez jelentősen az ECB által kitűzött 2 százalékos cél alatt van.