Natália
1 °C
7 °C

Nem fél az inflációtól az MNB

2014.03.11. 14:35

Februárban az éves inflációs ráta kismértékű emelkedését a tavaly év eleji szabályozott energiaár-csökkentés bázishatása okozta, melyet nagyrészt ellensúlyozott a maginfláció tételei közül az alkohol, dohány és a piaci szolgáltatások éves indexének mérséklődése - állapította meg az MNB friss inflációs elemzése.

A jegybank által készített, inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatók (a kereslet-érzékeny és ritkán változó árú termékek éves inflációja) részben korrigálódtak a januári emelkedést követően. A mutatók változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak.

Az MNB monetáris tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását - olvasható a friss közleményben.

Februárban az iparcikkek árai év/év alapon 0,7 százalékkal emelkedtek. A termékkör inflációs tendenciáinak megítélését az elmúlt hónapokban a repülőjegyárak rendkívül erős volatilitása nehezítette. E hatásokat kiszűrve a nemtartós iparcikkek továbbra is visszafogott dinamikát mutattak. A havi frekvencián jelentős ingadozást mutató tartós iparcikkek árai január után enyhén tovább emelkedtek.

Az MNB inflációs alapmutatói (2014. február, év/év, százalék)
Teljes infláció 0,1
Ritkán változó árú termékek inflációjának hozzájárulása (súlya 31,3 százalék) 0,5
Egyéb tételek hozzájárulása (százalékpont) -0,4
Keresletérzékeny infláció hozzájárulása (súlya 52,8 százalék) 0,9
Egyéb tételek hozzájárulása -0,8
Adószűrt maginfláció hozzájárulása (súlya 65,6 százalék) 1,0
Egyéb tételek hozzájárulása -0,9
Forrás:MNB

A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,5 százalékkal csökkentek. A piaci szolgáltatások árindexének alakulását érdemben mérsékelte a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel inflációcsökkentő hatása. A szolgáltatások szélesebb körében e hatást kiszűrve is az utóbbi években jellemző, mérsékelt áremelkedést figyelhettünk meg - írták az MNB elemzői.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?