Tekla
9 °C
20 °C

Nem fél az inflációtól az MNB

2014.03.11. 14:35

Februárban az éves inflációs ráta kismértékű emelkedését a tavaly év eleji szabályozott energiaár-csökkentés bázishatása okozta, melyet nagyrészt ellensúlyozott a maginfláció tételei közül az alkohol, dohány és a piaci szolgáltatások éves indexének mérséklődése - állapította meg az MNB friss inflációs elemzése.

A jegybank által készített, inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatók (a kereslet-érzékeny és ritkán változó árú termékek éves inflációja) részben korrigálódtak a januári emelkedést követően. A mutatók változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak.

Az MNB monetáris tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását - olvasható a friss közleményben.

Februárban az iparcikkek árai év/év alapon 0,7 százalékkal emelkedtek. A termékkör inflációs tendenciáinak megítélését az elmúlt hónapokban a repülőjegyárak rendkívül erős volatilitása nehezítette. E hatásokat kiszűrve a nemtartós iparcikkek továbbra is visszafogott dinamikát mutattak. A havi frekvencián jelentős ingadozást mutató tartós iparcikkek árai január után enyhén tovább emelkedtek.

Az MNB inflációs alapmutatói (2014. február, év/év, százalék)
Teljes infláció 0,1
Ritkán változó árú termékek inflációjának hozzájárulása (súlya 31,3 százalék) 0,5
Egyéb tételek hozzájárulása (százalékpont) -0,4
Keresletérzékeny infláció hozzájárulása (súlya 52,8 százalék) 0,9
Egyéb tételek hozzájárulása -0,8
Adószűrt maginfláció hozzájárulása (súlya 65,6 százalék) 1,0
Egyéb tételek hozzájárulása -0,9
Forrás:MNB

A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,5 százalékkal csökkentek. A piaci szolgáltatások árindexének alakulását érdemben mérsékelte a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel inflációcsökkentő hatása. A szolgáltatások szélesebb körében e hatást kiszűrve is az utóbbi években jellemző, mérsékelt áremelkedést figyelhettünk meg - írták az MNB elemzői.