Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Talán majd most ön is talál állást

2014.03.11. 14:01

A ManpowerGroup Magyarország ma közzétette negyedéves munkaerőpiaci felmérését, amely óvatosan optimista felvételi hajlandóságot jelez az április és június közötti időszakra. A munkaadók 15 százaléka azzal számol, hogy növeli a foglalkoztatási szintet, 7 százalékuk csökkenéssel kalkulál, 77 százalékuk pedig nem vár változást. Ez mind negyedéves, mind az egy évvel korábbi időszakhoz képest javulás.

A cég szerint különösen a gyártás, az IT és telekommunikáció, a szolgáltató központok és call centerek területén élénk a munkaerőpiaci kereslet. A kiválasztás azonban gyakran meghiúsul, mivel a cég elvárásaihoz képest túl magasak a bérvárakozások.

  • A legoptimistább várakozásokról a pénzügyi, biztosítási, az ingatlan- és üzleti szektorból számoltak be, az ágazat mutatója +11 százalékon áll.
  • Ugyancsak pozitívak a kilátások a gyártási szektorban, amelynek mutatója +9 százalékos.
  • Három ágazatban +6 százalékot jelentettek a munkaadók: az építőiparból, a köz- és szociális területről, illetve a nagy-és kiskereskedelmi szektorból.
  • Az építőipar előrejelzése 4 százalékponttal javult, és 3 százalékkal nőtt a nagy-és kiskereskedelmi szektorban.
  • Nem várható változás a mezőgazdaságban, a vadászati, erdészeti és halászati ágazatban, valamint a közszolgáltatási szektorban sem.
  • A legjelentősebb, 6 százalékpontos visszaesést a közszolgáltatóknál, illetve a vendéglátóiparból jelentették.

A felmérésből az is kiderül, hogy minden magyar régió munkaadói inkább optimisták, de a legkevésbé a Dél-Dunántúlon, míg a leginkább az Észak-Dunántúlon dúl a derűlátás.

A Manpower felmérése 2014 második negyedévére reprezentatív minta alapján, 750 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!