Olivér
4 °C
8 °C

Milliárdokkal tartozik volt dolgozóinak a Malév

2014.03.12. 09:08

Több mint két évvel a magyar légitársaság csődjét követően, a Malév utcára tett 1104 dolgozója közül csak alig páran kapták meg a felmondási időre szóló fizetésüket és a végkielégítésüket, írja a Népszabadság. Az volt dolgozók nagyon elkeseredettek, tüntetéssel fenyegetnek és Orbán Viktorhoz fordultak nyílt levében.

Az egykori Malév-dolgozók összesen  12,1 milliárdot követelnek a Malévtól, ebből 9,7 milliárd forint az elismert igény. Kifizetésre eddig 0,9 milliárd forint került az Országos Bérgarancia Alapból. Innen maximum öthavi bruttó átlagkeresetet lehet kifizetni, 1 millió 13 ezer forint felső határig, ami a dolgozók jelentős részénél a felmondási időre járó bért sem fedezi. Az összes elbocsátott munkavállalóból összesen 64 kapta meg teljes mértékben a neki járó pénzt.

Demeter Csaba, a magyar pilótákat tömörítő szakszervezet vezetője a Népszabadságnak azt mondta, átlagosan az összes nekik járó pénz nyolc százalékát kapták meg. Az olyan pilótáknak és utaskísérőknek, akik több évtizede a Malévnál dolgoztak, több millió forinttal tartozik a légitársaság. Háromszázan már pert is indítottak, és azt remélik, a bíróság megállapítja az állam mögöttes felelősségét.

Ha a csőd pillanatában a Malév 100 százalékig állami tulajdonban lett volna, akkor a költségvetésből kellene kifizetni a volt dolgozóit, azonban néhány százalékban az orosz Vnyesekonombanké volt a cég, ezért nem köti ilyen szabály az államot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?