Soros: 25 év recesszió vár az EU-ra

2014.03.12. 14:55

Soros szerint Európa 25 év japán mintájú recesszióra számíthat, ha a politikusai nem erősítik meg a pénzügyi integrációt és a bankokat nem terelik vissza a reálgazdaság hitelezésébe, írja az MTI.

Miközben Európa már valamelyest túljutott a pénzügyi válságon, még mindig szembe kell néznie a régiót adós és hitelező országokra kettéosztó politikai krízissel, mondta Soros György a Bloomberg tévécsatornának szerdán Londonban adott interjúban.

Ezzel párhuzamosan Soros szerint a bankokat stressz-teszteknek vetik alá ahelyett, hogy a vállalkozások hitelezésére, ezáltal a gazdaság élénkítésére bátorítanák őket.

"Egy 25 évig tartó stagnálást Európa nem élne túl. Tovább kell mélyíteni az integrációt, meg kell oldani a bankok problémáját, mivel Európa messze a világ mögött kullog pénzügyi rendszerének rendbe tételében”, mondta.

Soros György szerint az "alulértékelt" európai banki részvények kiváló befektetési lehetőséget kínálnak, bár a bankok az idén nehéz év elé néznek, mert ahhoz még javítaniuk kell a tőke-megfelelési mutatóikat, hogy sikeressen túljussanak az EKB következő stressz-tesztjén.