Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tele vagyunk készpénzzel

2014.03.12. 17:47

Soha nem volt még ennyi készpénz a magyar gazdaságban: 3318 milliárd forint volt forgalomban február végén az MNB szerdán közzétett adatai szerint. Ez 24 százalékos növekedést jelent egy év alatt, írja a Portfolio.

Az utóbbi egy évben szinte folyamatosan nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány, ami az alábbi okokkal magyarázható:

  • a lekötött lakossági betétek átlagkamata mára 2,2 százalék közelébe csökkent, vagyis egyre kevésbé éri meg lekötött betétben tartani a pénzt. Ez egyrészt a látra szóló betéteket gyarapította: míg egy éve még csak a betétek 22 százalékát tartotta a lakosság lekötetlen forintbetétben, ma már közel 29 százalék ezek aránya.
  • a 2013 elején bevezetett tranzakciós illeték többletköltséget jelent a bankhasználatban, így az ebből a szempontból költségkímélőbb készpénzhasználatot választotta a banki ügyfelek egy része.
  • a készpénzfelvételek költségét drágították a bankok. Ez fokozott készpénztartásra késztetheti a lakosságot, és valószínűleg ezzel magyarázható, hogy a készpénzállomány éves 650 milliárd forintos éves növekedéséből 106 milliárd forintot éppen 2014 februárja magyaráz.
  • a Növekedési Hitelprogram növelte a vállalatoknál lévő pénzmennyiséget, ami kis részben a vállalatoknál lévő készpénzállomány növekedésében is lecsapódhatott.