Gusztáv
3 °C
7 °C

Tele vagyunk készpénzzel

2014.03.12. 17:47

Soha nem volt még ennyi készpénz a magyar gazdaságban: 3318 milliárd forint volt forgalomban február végén az MNB szerdán közzétett adatai szerint. Ez 24 százalékos növekedést jelent egy év alatt, írja a Portfolio.

Az utóbbi egy évben szinte folyamatosan nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány, ami az alábbi okokkal magyarázható:

  • a lekötött lakossági betétek átlagkamata mára 2,2 százalék közelébe csökkent, vagyis egyre kevésbé éri meg lekötött betétben tartani a pénzt. Ez egyrészt a látra szóló betéteket gyarapította: míg egy éve még csak a betétek 22 százalékát tartotta a lakosság lekötetlen forintbetétben, ma már közel 29 százalék ezek aránya.
  • a 2013 elején bevezetett tranzakciós illeték többletköltséget jelent a bankhasználatban, így az ebből a szempontból költségkímélőbb készpénzhasználatot választotta a banki ügyfelek egy része.
  • a készpénzfelvételek költségét drágították a bankok. Ez fokozott készpénztartásra késztetheti a lakosságot, és valószínűleg ezzel magyarázható, hogy a készpénzállomány éves 650 milliárd forintos éves növekedéséből 106 milliárd forintot éppen 2014 februárja magyaráz.
  • a Növekedési Hitelprogram növelte a vállalatoknál lévő pénzmennyiséget, ami kis részben a vállalatoknál lévő készpénzállomány növekedésében is lecsapódhatott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!