Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tönkretehetnek egy szlovák lapot

2014.03.12. 16:44

A szlovák Týždeňt című lap márciusi lapszámában írta meg A nagy adórablás című oknyomozó cikkét. Egy héttel később pedig a főszerkesztő már arról ír, hogy a cikkben kompromittált Budamar Logistics 20 millió eurós rekordösszegű kártérítést követel tőlük. Amennyiben a kiadó nem fizet, bírósági útra terelik az ügyet. A főszerkesztő, Štefan Hríb továbbra is kiáll a cikkben közölt állítások mellett, és kijelentette, hogy folytatni fogják a hasonló jellegű áfacsalások felderítését, írja a Kreatív.

A Budamar Logistics szerint a cikkben szereplő információk hamis és nem kellően alátámasztott információkat tartalmaznak, amelyek durván megsértik a cég jó hírnevét, ezért bocsánatkérést és kártérítést követelnek a laptól.

A Týždeňt cikke szerint körbeszámlázásos áfacsalást leplezett le a besztercebányai pénzügyőrség, amelynek a kulcsszereplője Budamar Logistics volt. Ennél a vállalatnál landoltak ugyanis a fiktív árumozgás és számlázás segítségével generált adóvisszaigénylések. A gyanú szerint 40 cégen vonult át az áru (cukor, kávé, olaj, energiaitalok). A rendőrség szerint ezzel mintegy 22 millió eurós kárt okoztak a szlovák államnak tevékenységükkel adóelkerülés és áfa-visszaigénylés révén. A Týždeň a speciális ügyészségre hivatkozva azt állítja, hogy a nyomozók már sok tanút kihallgattak az ügyben, ám vádemelés még nem történt.

A lap szerint a nyomozás során gyanús eset történt: a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) felülről beavatkozva, anonim feljelentés ürügyén lváratlanul leváltotta az ügy felderítésével eredetileg megbízott két nyomozót.

A Týždeň úgy véli, leváltásuk valódi oka, hogy a nyomozás nem tetszett a Budamar Logistics-hez több szálon is kötődő Smer-közeli vállalkozóknak. Az eredeti cikk számos, a cég és a politikai csoport közt fennálló összefonódás hátterét tárja fel.