Tönkretehetnek egy szlovák lapot

2014.03.12. 16:44

A szlovák Týždeňt című lap márciusi lapszámában írta meg A nagy adórablás című oknyomozó cikkét. Egy héttel később pedig a főszerkesztő már arról ír, hogy a cikkben kompromittált Budamar Logistics 20 millió eurós rekordösszegű kártérítést követel tőlük. Amennyiben a kiadó nem fizet, bírósági útra terelik az ügyet. A főszerkesztő, Štefan Hríb továbbra is kiáll a cikkben közölt állítások mellett, és kijelentette, hogy folytatni fogják a hasonló jellegű áfacsalások felderítését, írja a Kreatív.

A Budamar Logistics szerint a cikkben szereplő információk hamis és nem kellően alátámasztott információkat tartalmaznak, amelyek durván megsértik a cég jó hírnevét, ezért bocsánatkérést és kártérítést követelnek a laptól.

A Týždeňt cikke szerint körbeszámlázásos áfacsalást leplezett le a besztercebányai pénzügyőrség, amelynek a kulcsszereplője Budamar Logistics volt. Ennél a vállalatnál landoltak ugyanis a fiktív árumozgás és számlázás segítségével generált adóvisszaigénylések. A gyanú szerint 40 cégen vonult át az áru (cukor, kávé, olaj, energiaitalok). A rendőrség szerint ezzel mintegy 22 millió eurós kárt okoztak a szlovák államnak tevékenységükkel adóelkerülés és áfa-visszaigénylés révén. A Týždeň a speciális ügyészségre hivatkozva azt állítja, hogy a nyomozók már sok tanút kihallgattak az ügyben, ám vádemelés még nem történt.

A lap szerint a nyomozás során gyanús eset történt: a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) felülről beavatkozva, anonim feljelentés ürügyén lváratlanul leváltotta az ügy felderítésével eredetileg megbízott két nyomozót.

A Týždeň úgy véli, leváltásuk valódi oka, hogy a nyomozás nem tetszett a Budamar Logistics-hez több szálon is kötődő Smer-közeli vállalkozóknak. Az eredeti cikk számos, a cég és a politikai csoport közt fennálló összefonódás hátterét tárja fel.