Erőmű épül Oroszlányban

2014.03.12. 15:49

Elfogadta a Magyar Villamos Művek közgyűlése a cég új középtávú stratégiájában azt a célt, hogy a nemzeti vagyont gyarapítják, írja a napi.hu.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése elfogadta az MVM Csoport új középtávú stratégiáját, amelynek legfőbb célja, hogy támogassa a nemzeti energiapolitikai célok megvalósulását, kiemelten a nukleáris erőművi kapacitás fenntartását, valamint a nemzeti vagyon gyarapítását és az ellátásbiztonság növelését az energetikában, írta az MVM szerdai közleményében.

A közgyűlés elfogadta a német RWE Csoport FŐGÁZ-részvényeinek megvásárlásához szükséges tulajdonosi kölcsön felvételét, és arról is határozott, hogy MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. néven projekttársaságot alapít.

Az új cég nagyjából ötmilliárd forint körüli alaptőkével arra hivatott, hogy a Vértesi Erőmű leállása utáni időszakban is biztosítsa az Oroszlány és Bokor távfűtéses lakásaiban élőknek a hőt. Az új, kisebb kapacitású erőmű megújuló energiát fog felhasználni, és tulajdonjoga a mostani elképzelések szerint a teljes amortizáció után az érintett települések önkormányzataié lesz. 

Az MVM Közgyűlése határozott arról is, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, mint legnagyobb tulajdonos, 41 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújt az RWE Csoport FŐGÁZ-részvényeinek megvásárlásáról szóló megállapodás finanszírozásához.

Az oroszlányi térség biztonságos távhő-ellátása érdekében pedig arról, hogy az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. projekttársaságot hoz létre.