1,2 milliárdra büntette az MNB a bankokat

2014.03.13. 11:12 Módosítva: 2014.03.13. 11:13

Összesen 1,2 milliárd forintos bírságot szab ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azokra a bankokra, amelyek jogszerűtlenül emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit – írja a Pénzcentrum.hu. A büntetés 35 pénzügyi szervezet között oszlik meg, és több országos bank is szerepel a listán – derült ki a pénzügyi felügyelet csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján.

A bírság kiszabására elsősorban a bankszámlaköltségek jogosulatlan emelése miatt került sor. A legnagyobb büntetést az Erste, a Raiffeisen és az MKB kapta (mind 98 millió forintot), de nem sokkal maradt le az FHB és a Budapest Bank sem. Az OTP megúszta 60 milliós bírsággal. A lista itt érhető el.

Azért volt szükség ilyen mértékű bírság kiszabására, mert ez a jogsértés elterjedt gyakorlat ma a bankok között

– mondta Dr. Windisch László, a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnök. Emellett jogosulatlanul levont díjak visszafizetésére is kötelezi a felügyelet a pénzintézeteket, ennek határideje 2014. április 30. Azért, hogy a fogyasztók visszakapják a jogosulatlanul levont költségeket, nem kell bejelentést tenniük, ezeket a bankoknak automatikusan vissza kell fizetniük az ügyfeleknek.

A büntetéseket az alábbi jogsértések miatt szabták ki:

  • A szerződés nem tartalmaz oklistát
  • Elmaradt az emelés okának megjelölése
  • Kevesebb mint két hónap telt el a díjmódosítás közzététele és a hatályba lépése között
  • Tévesen tájékoztatták az ügyfeleket
  • Új díjat vezettek be
  • A költség számítási módjának megváltozása

Freisleben Vilmos, a felügyelet fogyasztóvédelmi igazgatója hozzátette: több mint száz vizsgálat van folyamatban, és további ellenőrzések várhatóak. A vizsgálatok várható befejezési ideje 2014 nyara. Az igazgató hozzátette: a bírságból befolyt összeget a pénzügyi kultúra fejlesztésére fogják költeni.

A jogsértések több százezer fogyasztót érintenek, a becslések szerint 10 milliárd forintos visszatérítendő összegről van szó. A fogyasztóknak ezzel kapcsolatban nincs teendőjük, a pénzügyi intézmények mindenkinek automatikusan visszafizetik a jogsértően beszedett díjakat.