Nagy is benne van Csányi új bizniszében

2014.03.13. 11:59

A Figyelő úgy tudja, hogy a méretes mohácsi vágóhídban Nagy György lesz Csányi Sándor üzlettársa – írja a Figyelő eheti száma. A cégregiszter szerint ugyanis Nagy képviseli a MCS Vágóhíd Kft.-t, amelyet a Csányi-féle Pick Szeged és Nagy György egyik vállalkozása hozott létre 1,5 milliárd forintos alaptőkével.

A milliárdos üzletember a szabadpiaci gázimport legnyereségesebb közvetítője, a MET Magyarország Energiakereskedelmi Zrt. egyik részvényese mögött is felbukkan (a MET és az MVM kapcsolatáról az Index is írt korábban, illetve az Átlátszó.hu is foglalkozott az offshore gázbiznisszel). Csak e társaságból mintegy 5 milliárd forint osztalékot kapott 2013-ban.

A lap arról is ír, hogy Nagy és Csányi között sokféle üzleti viszony alakult ki az évek során: bizonyos cégekben tulajdonostársak, máshol megrendelő-szállító viszony van köztük. Csányival korábban tulajdonostársak voltak az időközben eladott MFS 2000 Magyar Lőszergyártó Zrt.-ben, de a bólyi mezőgazdasági társaságban is töltött be posztot. Megrendelő-szállító viszonyban pedig olyan cégek esetén voltak, amelyekben Nagy valamilyen érdekeltsége az OTP-csoportnak dolgozik. Ilyen a Café-csoport, vagy a Jet-Sol.

Stabil üzletek

A Figyelő portréjából kiderül, hogy az üzletembernek több stabilan százmilliós nyereségű érdekeltsége is van:

  • Rendre egymilliárd forint körüli az éves profitja az OTP Banknak és a Magyar Postának informatikai szolgáltatást nyújtó Jet-Sol Kft.-nek. Ez a magyar bankrendszerben éppen kialakuló OTP versus FHB-TakarékBank - Magyar Posta trió versenyfutás szempontjából érdekes.
  • 500 millió forint körüli tiszta hasznot hoz, az összesen negyven ügyfélnek, köztük az OTP cégeinek, a Molnak és még jó néhány kisebb partnernek kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó Café-csoport is.
  • A kettő közötti, 7-800 millió forintos éves profitot biztosít az egykoron Kedves Ferenc és Wáberer György üzletemberekkel közösen megvett csepeli szabad kikötő is.

"Nem az a klasszikus magyar milliárdos"

Nagy Wallis-alapítóként kezdte üzleti karrierjét. A csoportban egy ideig vezérigazgató is volt, de 2004-ben kiszállt, ugyanakkor a korábbi munkatársakkal a Figyelő szerint megmaradt egyfajta viszony, a Café-csoport is dolgozik olykor a Wallisnak. Nagynak azóta számos saját vállalkozása lett, és újabban egyre gyakrabban vállal vezető vagy tulajdonosi szerepet olyan cégekben, ahol Csányi Sándor befolyása is tetten érhető.

Nagy nem szerepel szívesen a nyilvánosság előtt, a Figyelő megkeresését is visszautasította arra hivatkozva, hogy 1993 óta nem ad interjút. Az őt ismerő magyar üzletemberek szerint ugyanakkor szolid, visszafogott, megfontolt üzletembernek írják le Nagyot. Üzlettársai olyan üzletembernek tartják, aki pillanatok alatt átlátja az összefüggéseket, logikusan gondolkodik. Nem ragaszkodik bizonyos iparágakhoz, tud várni és költeni a befektetéseire. Iparágtól függetlenül abba száll bele, amiben pénzt lát.