Ukrajna bonyolítja a kamatcsökkentést

2014.03.13. 13:55

A stabilan alacsony magyarországi infláció engedne mozgásteret a további kamatcsökkentésre, de az ukrajnai válság nehezíti a helyzetet – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnök, Balog Ádám csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában.

Az alelnök szerint a monetáris tanácsnak figyelembe kell vennie, hogy megváltozott a helyzet a globális pénzpiacokon. Balog szerint "Ukrajna nem segít, ott egy turbulencia van", így "újra kell értékelni a helyzetet, komoly munka folyik ezzel kapcsolatban, és ez már látszani fog március-április-májusban". Azt is elmondta, hogy MNB monetáris tanácsa március 25-én tartja következő kamatdöntő ülését.

A jegybank a 7 százalékos csúcsról, 2012 augusztusától fokozatosan csökkentette a jelenlegi rekordalacsony, 2,7 százalékos szintre az alapkamatot. Februárban 0,1 százalék volt a tizenkét havi összevetésű infláció Magyarországon. Londoni elemzők ezért úgy foglaltak állást, valószínű, hogy az MNB folytatja a monetáris enyhítési ciklust.

A JP Morgan elemzői szerint az MNB márciusban és áprilisban még két, egyenként tíz bázispontos kamatcsökkentést hajt végre, vagyis az alapkamat 2,50 százalékon éri el mélypontját, de nem zárták ki azt sem, hogy akár ez alá is csökkenhet az irányadó ráta.

A Royal Bank of Scotland (RBS) prognózisa szerint az MNB enyhítési ciklusa 2,40 százalékos alapkamat eléréséig folytatódik. A Goldman Sachs elemzőinek előrejelzése az, hogy az MNB alapkamata még az idei első félévben 2,50 százalékig csökken.