PR-fogás a legújabb magyar bankbüntetés

2014.03.14. 10:29

Politikai PR-fogásnak tartják a külföldi elemzők a bankok tegnap bejelentett büntetését a Wall Street Journal cikke szerint – írja a Napi.hu. Az MNB 35 kereskedelmi bankot büntetett meg a fogyasztók érdekeinek védelmére hivatkozva, mivel azok áthárították a tranzakciós illeték jelentős részét.

A magyar kormány és a jegybank közötti viszony együttműködő - figyelmeztette ügyfeleit a múlt héten a francia Société Générale. Az MNB elnöke, Matolcsy György Orbán Viktor kormányfő szoros szövetségese. Az Orbán-kormány 2010 óta bevezetett, sokat vitatott gazdaságpolitikai intézkedéseinek atyja Matolcsy volt, aki egy évvel ezelőttig gazdasági miniszterként szolgált a kormányban.

Küldtek egy újabb üzenetet a népnek, amely arról szól, hogy a kormány továbbra is harcol a bankok ellen, védi velük szemben az emberek érdekeit - értékelte a büntetést Timothy Ash, a Standard Bank ismert feltörekvő piaci elemzője. Jó sok PR, halovány hatással a bankokra - mondta az elemző.

A WSJ idézi Orbán bankokról szóló gondolatait, és azt is, hogy az EBRD szerint Magyarországon kell a legtöbb közterhet fizetnie a bankszektornak.