Viola
-5 °C
-2 °C

Van, aki emlékszik az IMF-szivárogtatásra

2014.03.14. 18:29 Módosítva: 2014-03-14 18:29:37
Emlékszem, hogy hallottam a hírt pletykaként, és a hírügynökségeket kérdeztem, hogy miért nem jött eddig semmilyen nyilvános nyilatkozat erről, hogy igaz-e

írta hvg.hu kérdésére Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője. Egy ember tehát biztos van, aki szerint már a hír bejelentése előtt kitudódott, hogy az IMF-hez fogunk fordulni 2011 őszén. Hozzátette azonban Montalto, hogy nem világos, ki szivárogtatott, és egyáltalán az illető Matolcsy volt-e. 

Az MNB már tegnap elhatárolódott az MNB elnökének korábbi kabinetfőnökétől. A kínos könyvrészletről itt írtunk bővebben, a Sakk és póker című könyvet pedig itt olvastuk végig. A könyvből kiderült, hogy 2011 november 17-én, amikor a kormány hivatalosan is az IMF-hez fordult mentőcsomagárt, Matolcsy György találkozott a Goldman Sachs befektetési bank képviselőivel, és ebéd közben, a hivatalos bejelentés előtt órákkal kikotyogta a piacbefolyásoló bennfentes információt. 

Csütörtök délután egyébként megszólalt Pleschinger Gyula jelenlegi Monetáris Tanácstag, akkori NGM-államtitkár is. Azt mondta, hogy az NGM államtitkáraként ugyancsak részt vett Matolcsy Györggyel együtt a Goldman Sachsszal folytatott üzleti ebéden, nem hangzottak el az IMF visszahívására vonatkozó információk az ebéd során, telefonhívások sem voltak, és nem is hagyta el az ebéd során senki az asztalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!