Van, aki emlékszik az IMF-szivárogtatásra

2014.03.14. 18:29 Módosítva: 2014.03.14. 18:29
Emlékszem, hogy hallottam a hírt pletykaként, és a hírügynökségeket kérdeztem, hogy miért nem jött eddig semmilyen nyilvános nyilatkozat erről, hogy igaz-e

írta hvg.hu kérdésére Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője. Egy ember tehát biztos van, aki szerint már a hír bejelentése előtt kitudódott, hogy az IMF-hez fogunk fordulni 2011 őszén. Hozzátette azonban Montalto, hogy nem világos, ki szivárogtatott, és egyáltalán az illető Matolcsy volt-e. 

Az MNB már tegnap elhatárolódott az MNB elnökének korábbi kabinetfőnökétől. A kínos könyvrészletről itt írtunk bővebben, a Sakk és póker című könyvet pedig itt olvastuk végig. A könyvből kiderült, hogy 2011 november 17-én, amikor a kormány hivatalosan is az IMF-hez fordult mentőcsomagárt, Matolcsy György találkozott a Goldman Sachs befektetési bank képviselőivel, és ebéd közben, a hivatalos bejelentés előtt órákkal kikotyogta a piacbefolyásoló bennfentes információt. 

Csütörtök délután egyébként megszólalt Pleschinger Gyula jelenlegi Monetáris Tanácstag, akkori NGM-államtitkár is. Azt mondta, hogy az NGM államtitkáraként ugyancsak részt vett Matolcsy Györggyel együtt a Goldman Sachsszal folytatott üzleti ebéden, nem hangzottak el az IMF visszahívására vonatkozó információk az ebéd során, telefonhívások sem voltak, és nem is hagyta el az ebéd során senki az asztalt.