Soros: Ukrajna bedöntheti az uniót

2014.03.17. 17:51

 Soros György szerint

Európának Ukrajnát pénzügyi és technikai támogatásban kellene részesítenie, ahelyett, hogy elvágná az oroszországi kapcsolatait.

- írja a The Daily Beast.

Az ukrán válságnak arra kellene ráébresztenie az uniót, hogy tovább kell erősítenünk az integrációt. Ha már reagálunk, fontos, hogy azt a megfelelő módon tegyük: és ez nem feltétlenül szankciók kivetését jelenti Oroszországra, hanem sokkal inkább az Ukrajnának nyújtott valós pénzügyi és technikai segítséget, olyasmit, mint a Marshall-terv európai változata.

Legújabb könyvében, a “Már túl késő, hogy megmentsük az Európai Uniót?”-ban Soros arról ír, hogy Putyin új kelet-európai hatalmi blokk kiépítésére irányuló törekvései miatt Európa újra magához térhet. Soros szerint Oroszország ki tudta használni, hogy Európa széthúz, és ki is használta. Ugyanakkor a befektető szerint ez a pofon épp hogy Európa előnyére válhat.

Oroszország egy egyre növekvő fenyegetés az unióra nézve, de én hiszek abban, hogy ez össze is kovácsolhat bennünket.

- mondta. 

Soros szerint Németország lehetne az unió egyértelmű vezetője, de történelmi okok miatt, főleg a hitleri örökség miatt még nem tudott ehhez kellőképpen felnőni. És ők tehetők felelőssé azért is, hogy Európára még hosszú ideig kemény recesszió vár, mert túl sok megszorító intézkedést követeltek a déli államoktól, nem tettek eleget a pénzügyi integráció megerősítése érdekében, és nem tereték vissza a bankokat a reálgazdaság hitelezésébe.