Jolán
2 °C
4 °C

Soros: Ukrajna bedöntheti az uniót

2014.03.17. 17:51

 Soros György szerint

Európának Ukrajnát pénzügyi és technikai támogatásban kellene részesítenie, ahelyett, hogy elvágná az oroszországi kapcsolatait.

- írja a The Daily Beast.

Az ukrán válságnak arra kellene ráébresztenie az uniót, hogy tovább kell erősítenünk az integrációt. Ha már reagálunk, fontos, hogy azt a megfelelő módon tegyük: és ez nem feltétlenül szankciók kivetését jelenti Oroszországra, hanem sokkal inkább az Ukrajnának nyújtott valós pénzügyi és technikai segítséget, olyasmit, mint a Marshall-terv európai változata.

Legújabb könyvében, a “Már túl késő, hogy megmentsük az Európai Uniót?”-ban Soros arról ír, hogy Putyin új kelet-európai hatalmi blokk kiépítésére irányuló törekvései miatt Európa újra magához térhet. Soros szerint Oroszország ki tudta használni, hogy Európa széthúz, és ki is használta. Ugyanakkor a befektető szerint ez a pofon épp hogy Európa előnyére válhat.

Oroszország egy egyre növekvő fenyegetés az unióra nézve, de én hiszek abban, hogy ez össze is kovácsolhat bennünket.

- mondta. 

Soros szerint Németország lehetne az unió egyértelmű vezetője, de történelmi okok miatt, főleg a hitleri örökség miatt még nem tudott ehhez kellőképpen felnőni. És ők tehetők felelőssé azért is, hogy Európára még hosszú ideig kemény recesszió vár, mert túl sok megszorító intézkedést követeltek a déli államoktól, nem tettek eleget a pénzügyi integráció megerősítése érdekében, és nem tereték vissza a bankokat a reálgazdaság hitelezésébe. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?