Árpád
-2 °C
4 °C

Feljelentés lett Matolcsy kikotyogásából

2014.03.18. 16:07 Módosítva: 2014-03-18 16:19:32
Az Együtt-PM ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, miután a gyanú szerint - amelyet egykori kabinetfőnökének könyve megerősít - Matolcsy György 2011 őszén gazdasági miniszterként bennfentes információkat árult el a Goldman Sachs bankárainak arról, hogy Magyarország felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal, írja az MTI.

Büntetőfeljelentést tett bennfentes kereskedelem és abban való bűnsegédlet miatt ismeretlen tettes ellen Pápa Levente, az Együtt-PM szövetség politikusa kedden.

Pápa Levente szerint Matolcsy György szakmai alkalmatlansága a pénzügypolitika irányítására eddig is tudott volt, ha azonban igazolódik a kiszivárogtatás gyanúja, akkor a jegybankelnök erkölcsileg is alkalmatlan állami vezetői tisztségre, az ügynek pedig büntetőjogi következményei is lehetnek.

Az Együtt-PM politikusa elmondta: azért fordult az ügyészséghez, mert a Matolcsy György vezette nemzeti bank összeférhetetlenség miatt nem folytathat vizsgálatot az ügyben. Ha a magyar hatóságok nem járnak el érdemben, akkor "nemzetközi botrány lesz", és készek a brit és az amerikai értékpapír-felügyelet elé vinni a történteket - közölte.

Pápa Levente pénzügyi hazaárulásnak minősítette a feltételezett kiszivárogtatást, és azt mondta: az a labdarúgásból ismert bundabotrányokra emlékeztet, hiszen a kedvezményezettek biztos információk birtokában, kockázat nélkül kereshettek sok pénzt.

Arra a felvetésre, hogy a kiszivárogtatást Matolcsy György és Pleschinger Gyula, a gazdasági tárca egykori államtitkára is cáfolta, Pápa Levente elmondta: a jegybankelnök először valósnak minősítette a korábbi kabinetfőnöke, Wiedermann Helga könyvében foglaltakat, majd "a büntetőjogi felelősség árnyékában" kezdte tagadni a leírtakat.

A jegybank szerint csak fikció az az üzleti ebéd, amelyen Matolcsy György kiszivárogtatta a Goldman Sachsnak, hogy a kormány az IMF-hez fordul. Matolcsy munkatársa szerint az ebéd megtörtént, csak a kiszivárogtatás nem igaz. Egy londoni elemző viszont emlékszik arra, hogy volt szivárogtatás.

Ha bővebben érdeklik Matolcsy féltett titkai, akkoritt megtalálja. Kiderítettük, hogy saját ex-kabinetfőnökének, Wiedermann Helgának az elmondása szerint Matolcsy szivárogtatott a Goldman Sachsnak 2011 novemberében arról, hogy a kormány az IMF segítségét kérte. Egy nappal cikkünk megjelenése után Matolcsy megrémült, az MNB cáfolta Wiedermann állítását, azzal, hogy ez a rész csak fikció a könyvben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?