Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

140 milliárdot tolna a kormány a startupokba

2014.03.19. 14:44

A startup cégek fejlődését a tervek szerint 140 milliárd forinttal segíti a kormány a jövőben az uniós forrásokból, az összeg nagyobb részét, 110 milliárd forintot pénzügyi eszközök révén juttat majd el hozzájuk – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy szerdai budapesti szakmai konferencián.

Sok a pénz

Cséfalvay Zoltán a Venture Capital Summit című konferencián beszélt. Elmondta, a kockázati tőkebefektetések 2010 óta bővülnek a Jeremie programoknak köszönhetően, már 130 milliárd forint van ilyen alapokban, de ennek a kétharmadát még nem helyezték ki. Adóügyi könnyítéseket is bevezetnének mind az érintett startup, az innovatív kiscégek, mind a befektetők számára.

A 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja majd a kormány, a klasszikus kutatás+fejlesztési tevékenységre 800 milliárd forintot szánnak. A források 10 százalékát pénzügyi eszközökön keresztül helyezik ki . A K+F területre és az innovációs tevékenységre a pénzügyi eszközökön keresztül mintegy 200 milliárd forintot tervez kihelyezni a kormány.

Organikus fejlődés, bankár mentalitás

Az állam nem kívánja átvenni a startupok erősítését a piactól, az organikus fejlődésüket szeretné ösztönözni. Változtatni kellene a kockázati tőkecégeknél a “bankár mentalitáson”, technológiai befektetői hozzáállásra lenne szükség az alapok részéről.

Emellett az induló cégek mentorálására, támogatására, a hatékony tanácsadásra is nagy szükség lenne, valamint javítani kellene az induló vállalkozások, így a startup cégek átláthatóságán is – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.