Árpád
-2 °C
4 °C

Fantommilliárdokat költene Orbán

2014.03.19. 15:39

Stratégiai ágazattá kívánja fejleszteni a magyar kormány a sportot - jelentette ki Orbán Viktor a megújult ceglédi városi uszoda átadásán kedden. A miniszterelnök szerint a költségvetésben több tízmilliárd forint áll rendelkezésre új uszodák építésre. Ám ez tévedés, a tízmilliárdok a stadionokra mennek – írta a Napi.hu.

Uszodát mindenhová!

Orbán elmondta kedden Cegléden, hogy a sport támogatása és a sporton keresztül a családok életének jobbá tétele a kormány szívügye, és a terület az elmúlt három évben mintegy 185 milliárd forintos támogatást kapott.

Minden járási központban uszoda fog épülni, e célra több tízmilliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben. Jó látni, hogy az országban "gombamód" szaporodnak a sportlétesítmények – fűzte hozzá Orbán.

Pedig igazából másra megy a pénz

A 2014-es költségvetésben összesen 84 milliárd forintnyi sportberuházást találtunk, ám a miniszterelnök állításával ellentétben ezek túlnyomó többsége nem uszoda, hanem jellemzően stadion és sportcsarnok-beruházás. Kifejezetten uszodaberuházásra 3,1 milliárd forint szolgál, ennek tetemes részét a 3 milliárd forintos tanuszoda-program teszi ki.

Még két nagyobb vizes vagy részben vizes beruházás szerepel az idei költségvetésben. Ide sorolható a budapesti Infoparkban található Tüskecsarnok építése – ami évtizedek óta húzódik –, illetve a 2021-es vizes világbajnokság budapesti helyszínének beruházása – ez utóbbi az angyalföldi Dagály strandon épülne. (A Tüskecsarnok építése a soha meg nem rendezett, 1996-ra tervezett Budapest–Bécs Expo beruházásaihoz kapcsolódott, a sportcsarnok építését 1998-ban állították le. Az új tervek szerint az idén elkészülő sportcsarnok és mellette egy új uszoda húsz sportág befogadására lesz alkalmas.) Mind a két beruházás fő jellemzője, hogy nem rendelkezik komoly tömegközlekedési kapcsolattal, távol esnek a kész vagy épülő metróvonalaktól.

Sportcélú beruházások a 2014-es költségvetésben (millió forint)   
Tüskecsarnok és új uszodakomplexum beruházás támogatása 3707
Nyéki Imre Uszoda fejlesztésének támogatása 120
Tanuszoda-fejlesztési program 3000
A 2021. évi Úszó VB beruházása ( Bp. Dagály-strand) 2000
Tornaterem-építési program 3000
Az MLSZ sportlétesítmények biztonságtechnikai fejlesztése 714
XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál beruházások 1549
Győr Aréna beruházás támogatása 4900
Magyar Sport Háza támogatása 302,5
Debreceni Nagyerdei Labdarúgó Stadion 1793,2
Nemzeti Stadionfejlesztési Program 11795
Nemzeti Olimpiai központ beruházás 20268,6
Nemzeti Kézilabda Akadémia támogatása 2315,3
A 16 kiemelt sportág sportlétesítmény-fejlesztésének támogatása 4020,6
Szombathelyi Haladás Stadion 4625,8
Székesfehérvári Sóstói Stadion 4500
Diósgyőri Stadion fejlesztésének 1750
Budafoki Munkás Testedző Egyesület Sportcsarnoka 606,5
Nyíregyházi Bujtosi Szabadidő Csarnok 2098
Mosonmagyaróvári Sportcsarnok 240
Gabányi László Sportcsarnok 120
Mogyoródi úti Sporttelep 200
Ferencvárosi labdarúgó stadion 8394
Szilvásváradi Lovasközpont 1470,7
Nemzeti Lovarda 600
Összes sportberuházás 84090,2
Forrás: 2014-es költségvetés   

A költségvetési sportberuházások további része főként a meglévő stadionok beruházásaira megy el: a legnagyobb falat a ferencvárosi stadion építése, amely önmagában 8,3 milliárd forint. Az idén kifut a debreceni stadionfelújítás is, 2014-es büdzsét már csak 1,8 milliárd forinttal terheli. A kormány azonban beindította a vidéki stadionfejlesztési programját, összesen 11,8 milliárdot osztanak el 26 vidéki város között. Egy-egy stadion 600-120 millió forint közötti támogatást kap.

A legnagyobb egyösszegű – 20,2 milliárd forintos – sportcélú beruházás a Nemzeti Olimpiai Központ, amely szintén stadionberuházás. A program a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójának és a körülötte létesítendő, több sportlétesítményt magába foglaló sportpark építését takarja. A beruházás tavaly indult és 2017-re fejeződik be, az idei év jelenti az első komolyabb kiadást. A tervek szerint az új, 65 ezres, a legmagasabb UEFA-előírásoknak megfelelő stadion a régi Puskás Ferenc Stadion belsejében épül fel. A régi stadion lelátója és az újonnan épülő lelátó közötti részt befedik, a felső szinteken így kialakuló termeket pedig a különböző olimpiai sportágak – mint például cselgáncs, birkózás, ökölvívás, vívás, asztalitenisz – képviselői használhatják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?