Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Fidesz: Devizahitelesek, a következő ciklusig

2014.03.19. 10:38

Rogán: Nem a ciklus végén, korábban

Már az új parlament első ülésén, májusban elővehetik az új devizahiteles törvényeket – mondta az Indexnek Rogán Antal.

Időben egyre messzebbre tolódik a tavaly nyáron bedobott devizahiteles mentőcsomag. Egy ma reggeli nyilatkozat szerint már az is lehet, hogy csak a következő ciklus végére lesz megoldás.

A Fidesz arra tud ígéretet tenni, hogy az Alkotmánybíróság, illetve a Kúria döntését követően a következő ciklus végére lehet megoldás a devizahitelek ügyében

- mondta Gulyás Gergely szerdán a TV2 Mokka című műsorában az MTI szerint.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a helyzet kezelése során fontos érdek a bankrendszer stabilitása is. A politikus üdvözli az Alkotmánybíróságnak a devizahitelezéssel kapcsolatos döntését, mert az lehetőséget biztosít a törvényhozásnak arra, hogy módosítsa a szerződések tartalmát Leghamarabb a Kúria májusban várható döntése után, valamikor nyáron kerülhet sor törvénymódosításra Gulyás szerint, ugyanis meg kell várni az Európai Bíróság és a Kúria döntését.

Amikor tavaly nyáron a Fidesz bejelentette, hogy újabb devizahiteles mentőcsomagra készül, még arra utaltak a kormánypárti politikusok, hogy – a végtörlesztéshez hasonlóan – bármelyik pillanatban bedobhatják  a minden eddiginél széleskörűbb, végleges mentőcsomagot. Ebből rövidesen a bankoknak nyújtott ultimátum lett, majd időhúzó szándékú jogi konzultáció kezdődött.

Policy Agenda elemzése szerintsem a Fidesz-KDNP, sem a legnagyobb kihívója, a Kormányváltás baloldali szövetség sem állt elő konkrét javaslattal a devizahitelesekről a pártprogramjában, miközben a következő parlamentnek biztosan szembe kell néznie ezzel a problémával. Ez pedig tovább növeli a bizonytalanságot az érintettekben.

Összességében nagyjából 80 ezer olyan szerződés lehet, ahol már csak késve, vagy egyáltalán nem tudnak fizetni. Ugyanakkor a jó adósok között is a egyre többen kerülnek bajba. Ezért körülbelül 150 ezer család számára biztosan kell valamilyen megoldás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?