Újra felütötte a fejét a nemzetiitalbolt-pletyka

2014.03.19. 10:18

Nemzeti italboltok jöhetnek a választások után, és az élelmiszerboltokban csak a sör és a bor maradhat – írja a Hvg.hu, igaz, az értesülést egyelőre csak a kiskereskedelmi szektorban terjedő pletykák igazolják.

Tavaly májusban a Magyar Narancs már beszámolt a vélt kormányzati tervről. Ezt akkor az NGM tagadta.

A Hvg.hu cikke szerint a "kormányzati körökből" olyan információk érkeznek a piac szereplőihez, hogy azon gondolkodnak, a dohánypiachoz hasonlóan állami monopóliummá teszik a szeszes italok árusítását a választások után.

Egy, a kormányzati terveket ismerő forrás szerint még nem született döntés az italboltokról, de a választások után bevezethetik a rendszert. A döntés hiánya ugyanakkor némi bizonytalanságra utal, és ezzel összhangban volt olyan piaci forrás is, aki miniszterelnökségi forrásra hivatkozva azt mondta, még latolgatják az ötletet, és a népharagtól tartva nem biztos, hogy meglépik.

A tervek szerint a tömény alkoholos italok vagy égetett szeszes italok kiskereskedelmét kötnék koncesszióhoz, a söröket és a borokat továbbra is árulhatnák az élelmiszerboltok. A koncesszióhoz kötött italok körébe tartozna a vodka, a gyomorkeserű, a likőr, a vermut, a rum, a brandy, a whisky és a gin. Abban ellentmondanak egymásnak a piaci információk, hogy a pálinka bekerülne-e ebbe a körbe.