Szilvia
5 °C
16 °C

Újra felütötte a fejét a nemzetiitalbolt-pletyka

2014.03.19. 10:18

Nemzeti italboltok jöhetnek a választások után, és az élelmiszerboltokban csak a sör és a bor maradhat – írja a Hvg.hu, igaz, az értesülést egyelőre csak a kiskereskedelmi szektorban terjedő pletykák igazolják.

Tavaly májusban a Magyar Narancs már beszámolt a vélt kormányzati tervről. Ezt akkor az NGM tagadta.

A Hvg.hu cikke szerint a "kormányzati körökből" olyan információk érkeznek a piac szereplőihez, hogy azon gondolkodnak, a dohánypiachoz hasonlóan állami monopóliummá teszik a szeszes italok árusítását a választások után.

Egy, a kormányzati terveket ismerő forrás szerint még nem született döntés az italboltokról, de a választások után bevezethetik a rendszert. A döntés hiánya ugyanakkor némi bizonytalanságra utal, és ezzel összhangban volt olyan piaci forrás is, aki miniszterelnökségi forrásra hivatkozva azt mondta, még latolgatják az ötletet, és a népharagtól tartva nem biztos, hogy meglépik.

A tervek szerint a tömény alkoholos italok vagy égetett szeszes italok kiskereskedelmét kötnék koncesszióhoz, a söröket és a borokat továbbra is árulhatnák az élelmiszerboltok. A koncesszióhoz kötött italok körébe tartozna a vodka, a gyomorkeserű, a likőr, a vermut, a rum, a brandy, a whisky és a gin. Abban ellentmondanak egymásnak a piaci információk, hogy a pálinka bekerülne-e ebbe a körbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?