Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Wiedermann Helga magyarázkodik

2014.03.19. 13:29

Wiedermann Helga, Matolcsy György jelenlegi jegybankelnök egykori kabinetfőnöke közleményt küldött az MTI-nek, amiben a Sakk és póker című regénye nyomán kialakult botrányt igyekszik kimagyarázni. 

Nem volt ott, nem tud semmit

Az ellenzéki pártok által kifogásolt üzleti ebéddel kapcsolatban a könyv szerzőjeként kijelentem, hogy a tárgyaláson részt vett személyektől semmilyen információt nem kaptam, az ebéden magam nem vettem részt.

Ettől függetlenül, mint írja, a könyve tényregény. Ám számos olyan esemény szerepel a kötetben, melyeken személyesen nem volt jelen, az ott történtekről csupán – gyakran többszörös – áttételeken keresztül szerzett tudomást.

Wiedermann Helga szerint jól látható a könyv szerkezetéből is, hogy a "valósággal nagyobb vagy teljes mértékben megegyező részek" forrásmegjelöléssel és idézőjelben szerepelnek. Minden, ezen túl a kötetben olvasható állítás, illetve következtetés a szerzői szabadság körébe tartozik.

"Egyes pártok az elmúlt napokban saját politikai céljaikra kívánták felhasználni az általam írt Sakk és póker című könyvet, a teljes szövegkörnyezetből kiragadva és félremagyarázva annak egyes részleteit, egyúttal olyan hamis állításokat fogalmaztak meg, melyek a könyvben nem szerepelnek, s melyekre a könyv tartalma alapján következtetni nem lehet" – írta a szerző.

Wiedermann könyve nyomán kedden feljelentés is született: egy Együtt 2014-es politikus bennfentes kereskedés miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Ha bővebben érdekli a könyv, akkor itt megtalálja könyvkritikánkat. Matolcsy exkabinetfőnöke, Wiedermann Helga elmondása szerint Matolcsy szivárogtatott a Goldman Sachsnak 2011 novemberében arról, hogy a kormány az IMF segítségét kérte. Egy nappal cikkünk megjelenése után Matolcsy megrémült, az MNB cáfolta Wiedermann állítását, azzal, hogy ez a rész csak fikció a könyvben.

Az idézet

A nagy botrányt kiváltó idézet ez:

"A kulináris élvezetet ígérő étlap és egy mosolygós miniszter kimondottan kellemes ebédet jósolt. Az ételek megrendelése után azonban Matolcsy csak úgy mellékesen megjegyezte, aznap reggel 8 órakor tájékoztatta az IMF-delegációt arról, hogy Magyarország tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. És hogy erről a döntésről tájékoztassuk a Nemzetközi Valutaalapot és az Európai Uniót, már el is küldtük a levelet Brüsszelbe és Washingtonba.

A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. A szokásos másfél óra helyett 40-50 perc alatt az összes fogással végeztek.

A történtek után Matolcsy egészen biztos volt abban, hogy minden korábbi híresztelés igaz: a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen."

Wiedermann egyébként a könyvében többször is említést tesz a Goldman Sachs bankáraival tartott ebédről, könyvében semmi jelzés nincs arra vonatkozóan, hogy ne lennének igazak a leírtak. Sőt, a könyv elején éppen azzal hitelesíti mondandóját, hogy "kevesen voltak olyan közel a tűzhöz", mint ő, Matolcsy kabinetfőnökeként "szemtanúja volt" a hároméves harcnak.

Wiedermann a könyvben főleg Orbántól és Matolcsytól idéz, de akkor is csak nyilvános dokumentumokból, történeteit összekötve, a leírtak illusztrálására.