Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Felemás eredmények a mai kötvényaukción

2014.03.20. 15:06

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a mai aukción 63 milliárd forintnyi 3, 5 és 10 éves kötvényt értékesített, míg a piaci szereplők összesen 109 milliárdnyi ajánlatot nyújtottak be. A 3 és 10 éves kötvények esetében a tervek felett, míg az 5 évesnél a tervek alatt adott el az ÁKK, és a többivel ellentétben az 5 éves papíroknál hozamemelkedést láthattunk – írja a Portfolio.hu.

A mai kötvényaukción látott kereslet elmarad a korábbi hetekben látott szintektől, különösen az 5 éves papírok esetében, ahol így még a terveknél is kevesebbet adott el az adósságkezelő. Az aukción összesen 63 milliárd forintnyi 3, 5 és 10 éves kötvényt értékesített az ÁKK, míg a piaci szereplők 109 milliárdnyi ajánlatot nyújtottak be.

A 3 éves papírok esetében is gyengébb érdeklődés látszik, mint két héttel ezelőtt vagy februárban. Az elsődleges piaci szereplők 55,7 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat, ami nagyjából kétszeres túljelentkezésnek számít. Az ÁKK így még a tervek felett, 30 milliárd forintnyi forrást vont be 4,62 százalékos átlaghozam mellett. Ez 4 bázispontos csökkenést jelent a két héttel korábbi szinthez képest és 2 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci jegyzéseknél is.

Meglepően rosszul alakult viszont az 5 éves kötvények értékesítése. Rég nem volt már olyan eset, hogy az ÁKK-nak a meghirdetett mennyiségnél kevesebbet kelljen bevonnia a gyenge keresleti viszonyok miatt. A piaci lefedettség alig egyszeres volt és ezért az adósságkezelő a tervezett 20 milliárd helyett csak 15 milliárdot adott el a papírokból. A átlagos hozamszint ráadásul 3 bázispontos emelkedést mutat a múltkori aukcióhoz képest, noha a tegnapi másodpiaci árazásnál csak 1 bázisponttal magasabb.

Az 10 éves kötvények esetében láthattuk a legnagyobb piaci lefedettséget, ezen papírokra ugyanis majdnem háromszoros túljelentkezés volt. A 12 milliárdra hirdetett aukción 34,3 milliárdnyi ajánlat született, amiből az ÁKK 18 milliárdot fogadott el. A átlagos hozamszint 2 bázisponttal csökkent a március 6-i aukcióhoz képest, míg a tegnapi másodpiaci árazáshoz viszonyítva már konkrétan 6 bázisponttal mérséklődtek a hozamok.