Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

GKI: Így nem fog felpörögni a gazdaság

2014.03.20. 13:50

A GKI Gazdaságkutató Zrt. álláspontja szerint a magyar gazdaságban egy viszonylagos és átmeneti gyorsulás van, de ez a gyorsulás gazdaságpolitikai fordulat nélkül nem fog folytatódni –derül ki a GKI idei előrejelzéséből.

A GKI 2014-ben 1,5 százalékos gazdasági növekedést és 1,3 százalékos átlagos inflációt vár. Az elemzés szerint az üzleti szféra gyenge beruházási hajlandósága miatt hiányoznak a növekedés érdemi gyorsulásának feltételei, a mezőgazdaságban pedig, amely a tavalyi 1,1 százalékos növekedés fő tényezője volt, átlagos időjárás esetén, csökkenés várható az idén.

Éves átlagban 1,3, az év végén 3 százalék közeli áremelkedéssel számol a kutatóintézet, amely szerint a monetáris tanács márciusban még tovább csökkentheti a kamatot, hacsak a forint euróárfolyama nem gyengül 320 fölé.

Nem lesznek új munkahelyek a piacon

A beruházásokra vonatkozó idei előrejelzését 4 százalékra emelte a GKI a korábbi 2 százalékos prognózisról. Várakozása szerint az ipari termelés enyhén gyorsul, 2,5 százalékra. A hajtóerő továbbra is az export lesz, de a belföldi piac visszahúzó hatása már mérséklődik, esetleg megáll az idén. Az építőipar kibocsátása várhatóan 6 százalékkal emelkedik 2014-ben.

A kutatóintézet a foglalkoztatás terén nem számít javulásra 2014-ben, a közfoglalkoztatás nélküli, valódi foglalkoztatás várakozásuk szerin stagnál vagy minimálisan emelkedik az idén. A munkanélküliség éves átlagos mutatója 9,2 százalékra csökken a tavalyi 10,2-ről.

A reálkeresetek várhatóan 2,3 százalékkal emelkednek 2014-ben, a fogyasztás azonban ennél kisebb mértékben, 1,5 százalékkal nő, a lakosság ugyanis a gyenge forint miatt emelkedő devizahitel-terhek és a változatlanul nagy bizonytalanság miatt csak óvatosan költ.

Nem jó a gyenge forint a devizahiteleseknek

Vértes András, a GKI elnöke az elemzést ismertetve elmondta, hogy a devizahitelesekre nagyobb terhet rótt a forint gyengülése az elmúlt időszakban, mint amennyit a rezsicsökkentés jövedelemnövelő hatása jelentett számukra. A GKI a tervezettel azonos, 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási (ESA) hiányt vár 2014-ben, de várakozásuk szerint ehhez évközi egyenlegjavító intézkedésekre lesz szükség.

Az elemzéssel kapcsolatban arról is beszéltek, hogy a bevételi oldalon a GDP mintegy 0,2 százalékát kitevő elcsúszás adódik az Országvédelmi Alap felhasználása után is. A kiadásoknál is sok a kockázat, egyrészt a tartalékok felhasználása már most megkezdődött, és a gyenge forint is kockázatot jelent az államháztartás finanszírozására. Megemlítette azt is, hogy egyelőre bizonytalan a frekvenciaértékesítési pályázat és az abból tervezett bevétel sorsa is.

Vértes kedvezőnek értékelte a külső egyensúly javulását, ami vélhetően az idén is jól alakul, elsősorban a világgazdaság várható javulása miatt. Hozzátette, hogy kockázatok itt is vannak, például az ukrán-orosz válság negatív hatást gyakorolhat a magyar gazdaságra is, de a GKI előrejelzése egyelőre nem számol ezzel.