Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

150 ezret kapunk kézhez átlagosan

2014.03.21. 09:16

2014 januárjában mindössze 0,9 százalékkal nőttek a nemzetgazdasági átlag bruttó bérek az előző évhez viszonyítva - idézi a KSH friss jelentését a Portfolio. A bérdinamikára igen nagy csökkentő hatást gyakorolt azonban a közfoglalkoztatás nagy súlya, közfoglalkoztatottak nélkül ugyanis a bérnövekedés 6 százalék lett volna. Januárban is közel 200 ezren voltak közfoglalkoztatottak, az őátlagkerestük 78 ezer forint volt.

 A nemzetgazdasági átlag bruttó bér 226 ezer forint volt januárban, közfoglalkoztatottak nélkül azonban 239 ezer forint lenne, derül ki a statisztikai hivatal jelentéséből. A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál az átlagos bruttó bér 241,8 ezer forint volt, ami nettó 158 ezer forint. A versenyszférában a bruttó bérek emelkedése 4,4 százalék volt éves alapon, a rendszeres kereseteké 3,6 százalék.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (459 ezer forint), ezt az információ és kommunikáció (441 ezer), valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) követte (352 ezer). A legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás (138 ezer), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (150 ezer), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (165 ezer forint) ágakban dolgozók kerestek.

2014. januárban a költségvetési szférában dolgozók egy része átlagosan 9700 forint – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, míg a nonprofit szervezeteknél az erre jogosultak átlagosan 8900 forint juttatást kaptak ezen a címen.

2014. januárban a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset átlagosan fél százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 148 500 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 102 600, a szellemi foglalkozásúaké 199 400) forint volt, 0,9 százalékkal több az előző év januárinál. 2014-ben a nettó keresetek változása megegyezik a bruttó keresetek változásával, miután sem a keresetet terhelő járulékok, sem a személyi jövedelemadózási szabályok nem változtak.