Átírnák a diákhitel szabályait

2014.03.24. 08:09

Könnyítene a kormány a diákhitel szabályain, írta a Világgazdaság. Az egyik legfontosabb változtatás szerint a hitel igénybevételére vonatkozó jogosultsági idő tízről tizenegy tanulmányi félévre nőne szeptember 1-jétől. „A Diákhitel Központ nem folyósítja a hallgatói hitelt a hitelfelvevő részére a 40. életéve betöltésének időpontját soron követő tanulmányi félévtől” – olvasható a dokumentumban. Eddig 35 éves kor volt a határidő.

A tervek szerint 2 év helyett már 3 évig engedélyezhető a hitelfelvevő részére mérsékelt összegű törlesztőrészlet fizetése. Eddig a törlesztőrészletet minden hónap ötödikéig kellett megfizetni, szeptembertől viszont már tizenkettedikéig lesz erre idejük a hallgatóknak.

„A hitelszerződés azonnali hatályú felmondással megszűnik, ha a hitelfelvevővel szembeni lejárt követelések összege a 12 havi törlesztőrészlet összegét eléri vagy meghaladja” – szerepel a módosítóban. Az eddigi szabályok szerint már hathavi elmaradás esetén jogosult volt a Diákhitel Központ a tartozás behajtását átadni az adóhatóságnak.