Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliárdosok kapják a legtöbb támogatást

2014.03.24. 16:53 Módosítva: 2014-03-24 16:55:17

A K-Monitor információi szerint az előző évekhez hasonlóan 2013-ban is a Mezort-, a Bonafarm- és a Forrás-csoport (azaz Simicska Lajos és Nyerges Zsolt, Csányi Sándor, illetve Leisztinger Tamás érdekeltségei) taroltak a terület alapú támogatások kiosztásánál, írja a Napi.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy a három nagyvállalkozó cégcsoportjai egyaránt milliárdos nagyságrendben részesültek mezőgazdasági támogatásban, de rajtuk kívül is akadnak cégcsoportok, amelyek jelentős összegeket kaptak. Az elmúlt évekhez képest nincs nagy változás: 2013-ban a harminc legnagyobb összeget elnyert cég közül az előző évben 22 szerepelt az első harmincban, 2011-ben pedig 24, egy-egy kivétellel pedig a 2013-as top 30 mindegyik tagja benne volt az első százban a megelőző két évben is.

Nagyobb méretért kattintson!
Nagyobb méretért kattintson!
Fotó: K-Monitor

A támogatások 70 százalékát nagybirtokok kapják

A támogatási rendszer továbbra is a nagybirtokokat részesíti előnyben: a felső tíz százalék részesedése a mezőgazdasági támogatásokból kiemelkedően nagy, több mint 70 százalék.

Ez az aránytalanság az utóbbi két évben valamennyire mérséklődött, de még így is messze áll attól, hogy alátámassza a kormány hivatalos célkitűzését, azt, hogy a családi középbirtokokat támogatássák.

A terület alapú mezőgazdasági támogatások ráadásul teret nyitnak a visszaélések előtt, mert a használt földterület nagysága után fizetik, függetlenül a megtermelt mennyiségtől, vagy a földhasználat mikéntjétől.

A támogatásban részesülő gazdaságok 85 százaléka az átlagosnál kisebb támogatásban részesül, és a gazdaságok felső 10 százaléka kapja a támogatások 74 százalékát. A következő tíz százalék már csak a teljes támogatás tizedét kapja, és a legalsó tized csak a 0,27 százalékát.

Még szembetűnőbb a különbség, ha azt nézzük, hogy a legfelső 1 százalék a területalapú támogatások 37,7 százaléka felett rendelkezik.

A támogatottak között jelentős az állami tulajdon, ez főleg a nemzeti parkokat jelenti. A 2013-ban legnagyobb támogatást kapók közül jelentős összeghez jutott a Körös-Maros, a Kiskunsági, a Hortobágyi, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park is.

A legnagyobb arányban továbbra is olyan vállalatok vannak a top 30 támogatott között, amelyek vagy cégeken keresztül, vagy közvetlenül, de néhány nagygazdához, befektetőhöz köthetőek. A céghálókat visszabontva a következő szereplők tekinthetők a támogatási rendszer legnagyobb haszonélvezőinek:

Kisebb nagyságrendű összeggel, de a támogatottak között megtalálható több, Orbán Viktor miniszterelnökhöz közeli személy, akik a Nemzeti Földalapkezelős földbérleti pályázaton is a nyertesek között is ott voltak, például Flier János és rokonai, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester rokonai és cége, és a miniszterelnök vejének testvére is.