Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

2014.03.24. 07:46

Az európai nyugdíjasoknak van a legjobb dolga a világon, derül ki a francia Natixis pénzügyi szolgáltató Napi.hu átal közölt összeállításából. Persze nem mindegy, hogy melyik országról van szó, a listát Svájc, Norvégia és Ausztria vezeti, majd Svédország és Ausztrália következik.

Magyarország a legjobban teljesítő egyharmadban van, ráadásul javított is pozícióján: két fokozatot javítva a 43. helyen végzett a 150 ország között - igaz, az indexérték 1 százalékponttal romlott.

A kutatási jelentés megjegyzi: az tükröz igazán egészséges demográfiai helyzetet, ha 10 dolgozóra egy idős eltartott jut, míg 2:1 alatti arány pontenciálisan fenntarthatatlannak számít. A rossz hír, hogy jelenleg Magyarország ezen a határon billeg, hiszen négymillió foglalkoztatottra kétmillió öregségi nyugdíjas jut.

A magyar nyugdíjasoknak régiós összehasonlításban nincs okuk az örömre. A volt szocialista országok közül több messze megelőzött minket, Csehország még a top 20-ba is bekerült, a 14. helyezett Kanada és a 15. helyen álló Franciaország mögött. A hazai nyugdíjasok a szlovén (21. hely), sőt, a szlovák (22.) időseket is irigyelhetik, de Lengyelország 30. helyével is elégedettek lehetnének. Románia a 48. helyre futott be, de az anyagi jólét terén jobb helyezést ért el, mint Magyarország.