Ők adózhatnak söralátéten

2014.03.25. 13:39

A személyi jövedelemadó bevallásához adónyilatkozatunkat május 20-áig kell kitölteni, és elküldeni az adóhatóságnak. Azok akik számára a munkáltató nem vállalta az szja-bevallás elkészítését, vagy akik ezen bevallásukat nem az adóhatósággal szeretnék elkészíttetni, két lehetőség kínálkozik – írja blogbejegyzésében Hegedüs Sándor, az RSM DTM adóüzletág-vezető partnere.

Az szja bevalláshoz vagy a klasszikusnak tekinthető 1353-as adóbevallást, vagy az 1353ADÓNYILATKOZAT-ot, leánykori nevén „söralátétet” tölthetjük ki. Utóbbi kapcsán fontos tudni ki és mikor választhatja e bevallási formát.

Milyen esetben választható az adó bevallása a söralátét adónyilatkozaton?

 • Kizárólag belföldi illetőséggel rendelkező magánszemély nyújthat be ilyen típusú adóbevallást.
 • Abban az esetben jogosult ezt megtenni, amennyiben nincs külföldről származó jövedelme.
 • Csak olyan munkáltatótól, kifizetőtől származhat jövedelmünk, aki az adóelőleget az év során megállapította, és levonta. Vagyis már itt az első körben kiesnek azok, akiknek a jövedelmük után saját maguknak kell az adót megállapítani és befizetni.
 • A ténylegesen fizetendő adónk, és a munkáltató által már levont adó különbözete nem haladhatja meg az 1 000 forintot.
 • Az év során tételes költségelszámolással költséget nem számoltunk el, vagy csak a 10 százalékos költséghányad alapján számoltunk el költséget.
 • Kiesnek a körből az egyéni vállalkozók, az EKHO-t választók, és azok is, akik fizető-vendéglátó tevékenységükre vonatkozóan tételes átalányadózást választottak.
 • Ezen felül azoknak sincs lehetősége a „söralátét” benyújtására, akiknek ingatlan, vagy vagyoni értékű jog átruházásából, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származik jövedelme, illetve 2013-ban kaptak osztalékká nem váló osztalékelőleget, vagy a jóváhagyott osztalék adójával szemben a 2013-at megelőzően felvett osztalékelőlegből levont adót számoltak el.
 • Továbbá azok sem élhetnek ezen választás lehetőségével, akik olyan jövedelmet szereztek, ami után az egészségügyi hozzájárulást (EHO) saját maguknak kellett megfizetni.
 • Szerencsére a törvény nem zárja ki azokat, akik éltek a családi adókedvezménnyel, azonban náluk figyelni kell pár dologra. Így példáulcsak azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik a családi adókedvezményüket nem osztják meg. Azok a családosok választhatják ezen adóbevallási formát, akik év közben egy időben nem dolgoztak több munkáltatónál. Ezek alapján a másodállásban is dolgozók nem választhatják ezen adóbevallási formát.

Azok, akik év közben éltek a családi kedvezménnyel, azonban munkahelyet váltottak, abban az esetben választhatják csak az adónyilatkozatot, amennyiben a korábbi munkáltatótól kapott igazolást átadják az új munkáltatójuknak, és az érvényesíthető családi kedvezmény összege megegyezik az év során a munkáltatóknál figyelembe vett családi kedvezménnyel. Így sajnos a törvény szerint nem jogosultak azok az adónyilatkozat keretében az adóbevallásra, akik utólagosan szeretnék érvényesíteni a családi kedvezményt.

Ezek alapján úgy tűnhet, hogy sok feltétel van, amelynek meg kell felelni, hogy a „söralátéten” keresztül lehessen benyújtani a bevallást, azonban azok, akik az év során kizárólag munkaviszonyukból szereztek jövedelmet és ahol a munkáltató annak rendje és módja szerint levonta az adóelőleget, nyugodtan választhatják ezen formát is éves adójuk rendezésére." • Tippek
 • Hírek