Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ők adózhatnak söralátéten

2014.03.25. 13:39

A személyi jövedelemadó bevallásához adónyilatkozatunkat május 20-áig kell kitölteni, és elküldeni az adóhatóságnak. Azok akik számára a munkáltató nem vállalta az szja-bevallás elkészítését, vagy akik ezen bevallásukat nem az adóhatósággal szeretnék elkészíttetni, két lehetőség kínálkozik – írja blogbejegyzésében Hegedüs Sándor, az RSM DTM adóüzletág-vezető partnere.

Az szja bevalláshoz vagy a klasszikusnak tekinthető 1353-as adóbevallást, vagy az 1353ADÓNYILATKOZAT-ot, leánykori nevén „söralátétet” tölthetjük ki. Utóbbi kapcsán fontos tudni ki és mikor választhatja e bevallási formát.

Milyen esetben választható az adó bevallása a söralátét adónyilatkozaton?

  • Kizárólag belföldi illetőséggel rendelkező magánszemély nyújthat be ilyen típusú adóbevallást.
  • Abban az esetben jogosult ezt megtenni, amennyiben nincs külföldről származó jövedelme.
  • Csak olyan munkáltatótól, kifizetőtől származhat jövedelmünk, aki az adóelőleget az év során megállapította, és levonta. Vagyis már itt az első körben kiesnek azok, akiknek a jövedelmük után saját maguknak kell az adót megállapítani és befizetni.
  • A ténylegesen fizetendő adónk, és a munkáltató által már levont adó különbözete nem haladhatja meg az 1 000 forintot.
  • Az év során tételes költségelszámolással költséget nem számoltunk el, vagy csak a 10 százalékos költséghányad alapján számoltunk el költséget.
  • Kiesnek a körből az egyéni vállalkozók, az EKHO-t választók, és azok is, akik fizető-vendéglátó tevékenységükre vonatkozóan tételes átalányadózást választottak.
  • Ezen felül azoknak sincs lehetősége a „söralátét” benyújtására, akiknek ingatlan, vagy vagyoni értékű jog átruházásából, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származik jövedelme, illetve 2013-ban kaptak osztalékká nem váló osztalékelőleget, vagy a jóváhagyott osztalék adójával szemben a 2013-at megelőzően felvett osztalékelőlegből levont adót számoltak el.
  • Továbbá azok sem élhetnek ezen választás lehetőségével, akik olyan jövedelmet szereztek, ami után az egészségügyi hozzájárulást (EHO) saját maguknak kellett megfizetni.
  • Szerencsére a törvény nem zárja ki azokat, akik éltek a családi adókedvezménnyel, azonban náluk figyelni kell pár dologra. Így példáulcsak azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik a családi adókedvezményüket nem osztják meg. Azok a családosok választhatják ezen adóbevallási formát, akik év közben egy időben nem dolgoztak több munkáltatónál. Ezek alapján a másodállásban is dolgozók nem választhatják ezen adóbevallási formát.

Azok, akik év közben éltek a családi kedvezménnyel, azonban munkahelyet váltottak, abban az esetben választhatják csak az adónyilatkozatot, amennyiben a korábbi munkáltatótól kapott igazolást átadják az új munkáltatójuknak, és az érvényesíthető családi kedvezmény összege megegyezik az év során a munkáltatóknál figyelembe vett családi kedvezménnyel. Így sajnos a törvény szerint nem jogosultak azok az adónyilatkozat keretében az adóbevallásra, akik utólagosan szeretnék érvényesíteni a családi kedvezményt.

Ezek alapján úgy tűnhet, hogy sok feltétel van, amelynek meg kell felelni, hogy a „söralátéten” keresztül lehessen benyújtani a bevallást, azonban azok, akik az év során kizárólag munkaviszonyukból szereztek jövedelmet és ahol a munkáltató annak rendje és módja szerint levonta az adóelőleget, nyugodtan választhatják ezen formát is éves adójuk rendezésére."