A fővárostól az MVM-hez kerül a Főgáz

2014.03.26. 12:42

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. megveszi a Főgáznak a főváros tulajdonában álló 50 százalék + 1 darab "A" sorozatú részvénycsomagját, illetve 1 darab "B" sorozatú részvényét is július 31-ig. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg kedden.

 

A kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert a szükséges egyeztetések lefolytatására, úgy, hogy a tárgyalások alatt az MVM Zrt. a Főgáz Zrt.-ben való kisebbségi részesedése megszerzése során alkalmazott értékelési módszert tekintsék irányadónak a vételár meghatározásakor. Ugyancsak a nemzeti fejlesztési miniszter feladata biztosítani a tranzakcióhoz szükséges tőkeemelést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő útján.

Az MVM decemberben írta alá a Főgáz Zrt. addig német tulajdonban lévő 49,83 százalékos részvénypakettjének megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést, vagyis a Főgáz Zrt. teljes mértékben az MVM irányítása alá kerülne. A főpolgármesteri hivatal hétfői, az MTI-hez is eljuttatott meghívója szerint a Fővárosi Önkormányzat szerdán zárt ülésen tárgyalja az RWE és az MVM közötti megállapodások elfogadására tett javaslatot.

 Szerdán a közgyűlés felhatalmazást adott arra, hogy az RWE kisebbségi Főgáz-részvényei is az MVM-hez kerüljtenek.