Lehet még kamatcsökkentés

2014.03.26. 07:18 Módosítva: 2014.03.26. 08:30

Az újabb kamatcsökkentés kapcsán, ami után 2,6 százalékra csökkent az alapkamat, megkérdeztük Balog Ádámot, a jegybank alelnökét, hogy pontosan mit is jelent a keddi kamatvágást magyarázó jegybanki indoklásokban megfogalmazott "óvatos kamatcsökkentés". Ő azt mondta, hogy bár a jegybanki alapkamat jövőbeli alakulására vonatkozó várakozások némileg bizonytalanabbá  váltak az elmúlt időszakban, de szerinte több pozitív fundamentális tényező is támaszt nyújthat Magyarország megítélését illetően az elkövetkező időszakokban.

Ezek közt felhozta, hogy „2013 során tovább emelkedett a külső finanszírozási képességünk, külső adósságunk csökkent, és még tovább csökkenhet, vagy hogy a kereskedelmi mérlegünk továbbra is többletes". A jegybank értékelése szerint pedig „leegyszerűsítve Magyarország helyzete egyre stabilabb és egyre jobb, ezt mutatják például a legutóbbi állampapír-kibocsátások is”.

A kamatcsökkentési ciklus végéről ismét annyit mondott, hogy „itt vagyunk már a vége felé”, de ha "esetleg jelentősen tovább romlik a környezet, akkor az lehet, hogy nem fog tovább teret engedni a lazításra". A környezet értékelésekor pedig figyelembe veszik majd a CDS-felárunkat, a hozamgörbét, az állampapír-aukciók eredményét, az árfolyamot és nemzetközi pénzügyi elemzők értékelését is.

Balog szerint van olyan árfolyamszint, ami már pénzügyi stabilitási kockázatot jelentene, és közbeavatkozna a jegybank, „de ettől még nagyon távol vagyunk jelenleg”. Arra a kérdésre, hogy stresszesebb piaci környezetben elképzelhető-e egyszeri nagyobb kamatemelés, Balog azt mondta: "Ennek jelen pillanatban nem látom realitását, nagyon jelentősen kéne romlani ehhez a környezetnek."

Az inflációs jelentés csütörtökön jön ki, ebben szerepel majd a jegybank részletesebb helyzetértékelése, de Balogék annyit már látnak, hogy 2013-ra visszatekintve "helyes volt a jegybank politikája", jól sikerült belőni az inflációt, a kibocsátási rést vagy a munkaerő-piaci folyamatokat, erre alapozva folytatják a lazítási ciklust, az inflációs célt így fogjuk optimálisan elérni.