Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az ukránok megegyeztek az IMF-fel

2014.03.27. 15:50

Megszületett a megállapodás a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az ukrán kormány között, jelentették be csütörtökön Kijevben – írja az MTI. A megegyezés alapján a nemzetközi intézmény két évre 14-18 milliárd dollár készenléti hitelt ad Ukrajnának.

Az IMF küldöttsége szakértői szinten megállapodott az ukrán kormánnyal egy gazdasági reformprogramról, de a döntést még jóvá kell hagynia az IMF igazgatótanácsának, aki áprilisban ülnek össze. Az ukrán parlament várhatóan még csütörtökön megszavazza azokat az intézkedéseket, amelyeket Ukrajna vállalt a készenléti hitel feltételeként.

A megállapodás hírére kéthavi mélypontra, 888 pontig süllyedt Londonban az ukrán csődkockázatot jelző CDS-árazás, vagyis az ukrán szuverén törlesztéskockázatra kínált fedezeti ügyletek díjszabása. Az ukrán CDS-felár az ukrajnai belpolitikai válság csúcspontján, február közepén 1360 ponton érte el a tetőpontját.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök csütörtökön a kijevi parlamentben arról beszélt, hogy az előrejelzések alapján idén 3 százalékos GDP-csökkenés várható Ukrajnában, az infláció pedig elérheti a 12-14 százalékot.

Durva megszorítások jönnek

Jacenyuk a nehéz gazdasági helyzetből való kilábalás érdekében elsősorban a költségvetési kiadások jelentős megszorítását helyezte kilátásba, beleértve a szociális kiadásokét is, valamint a kormány kezdeményezi az ásványkincsek kitermelésére kivetett járulék megduplázását. Jelezte, hogy az állami alkalmazottak létszámát 10 százalékkal készülnek csökkenteni. Az év elején meghatározott minimálbér és a létminimum idén nem fog emelkedni.

A Bloomberg szerint a miniszterelnök szerdán beszélt arról, hogy az IMF elvárásainak megfelelően májustól ötven százalékkal emelkedni fog a gáz ára, amit 2018-ig újabb emelések fognak majd követni. 

Az ukránok eddig ugyanis kedvezményes áron tudtak orosz gázhoz jutni. Az egyik legnagyobb állami vállalat, a Naftogaz például évek óta hatalmas veszteségeket könyvelt el a szovjet időkből örökölt gázártámogatások rendszere miatt: az orosz Gazpromtól vásárolt gázt bőven áron alul adták el Ukrajnában. Ez az, amin az IMF miatt most változtatni kell majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?