Vilhelmina
12 °C
28 °C

Az ukránok megegyeztek az IMF-fel

2014.03.27. 15:50

Megszületett a megállapodás a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az ukrán kormány között, jelentették be csütörtökön Kijevben – írja az MTI. A megegyezés alapján a nemzetközi intézmény két évre 14-18 milliárd dollár készenléti hitelt ad Ukrajnának.

Az IMF küldöttsége szakértői szinten megállapodott az ukrán kormánnyal egy gazdasági reformprogramról, de a döntést még jóvá kell hagynia az IMF igazgatótanácsának, aki áprilisban ülnek össze. Az ukrán parlament várhatóan még csütörtökön megszavazza azokat az intézkedéseket, amelyeket Ukrajna vállalt a készenléti hitel feltételeként.

A megállapodás hírére kéthavi mélypontra, 888 pontig süllyedt Londonban az ukrán csődkockázatot jelző CDS-árazás, vagyis az ukrán szuverén törlesztéskockázatra kínált fedezeti ügyletek díjszabása. Az ukrán CDS-felár az ukrajnai belpolitikai válság csúcspontján, február közepén 1360 ponton érte el a tetőpontját.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök csütörtökön a kijevi parlamentben arról beszélt, hogy az előrejelzések alapján idén 3 százalékos GDP-csökkenés várható Ukrajnában, az infláció pedig elérheti a 12-14 százalékot.

Durva megszorítások jönnek

Jacenyuk a nehéz gazdasági helyzetből való kilábalás érdekében elsősorban a költségvetési kiadások jelentős megszorítását helyezte kilátásba, beleértve a szociális kiadásokét is, valamint a kormány kezdeményezi az ásványkincsek kitermelésére kivetett járulék megduplázását. Jelezte, hogy az állami alkalmazottak létszámát 10 százalékkal készülnek csökkenteni. Az év elején meghatározott minimálbér és a létminimum idén nem fog emelkedni.

A Bloomberg szerint a miniszterelnök szerdán beszélt arról, hogy az IMF elvárásainak megfelelően májustól ötven százalékkal emelkedni fog a gáz ára, amit 2018-ig újabb emelések fognak majd követni. 

Az ukránok eddig ugyanis kedvezményes áron tudtak orosz gázhoz jutni. Az egyik legnagyobb állami vállalat, a Naftogaz például évek óta hatalmas veszteségeket könyvelt el a szovjet időkből örökölt gázártámogatások rendszere miatt: az orosz Gazpromtól vásárolt gázt bőven áron alul adták el Ukrajnában. Ez az, amin az IMF miatt most változtatni kell majd.