Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

El sem készült gázvezetéket ad át Orbán és Fico

2014.03.27. 06:28

Ugyan ma Orbán Viktor és Robert Fico közösen adnak át egy új szlovák-magyar gázvezetéket, de abból legfeljebb az év vége felé érkezhet majd földgáz Magyarországra – írja a Népszava. A 111 kilométeres, hazánkban Balassagyarmat és Vecsés között 92 kilométer hosszan futó csővezeték ugyanis még el sem készült, nem történt meg a több hónapot igénybe vevő próbaüzemeltetés, és használatbavételi engedélyt sem kapott. A lap által megkérdezett szakértők szerint a szlovák oldalon sem fejeződtek még be a kivitelezési munkálatok. 

A vezeték ráadásul az oroszoktól való gázfüggőségen sem enyhít, mivel a szlovák Testvériség vezetékhez kapcsolódik, amiben ugyanaz az orosz gáz érkezik, mint a magyar határra, Beregdarócra befutó ukrán vezetéken. A Népszava szerint ezért a csütörtöki átadó csak kampánycélokat szolgál – Orbán mellett Robert Fico is kampányol, csak ő az államfői posztért.

A lap által megkérdezett szakértők állítják:  Magyarország ellátását – különösen válsághelyzetben – egyáltalán nem oldja majd meg a készülő északi vezeték. Még akkor sem, ha a szlovák szakemberek komoly műszaki teljesítményt produkálva megfordítják a vezetéken a szállítási irányt, így a csövön Nyugat-Európából megy majd a gáz kelet felé. A vezeték haszontalansága mellett azzal érvelnek, hogy egy esetleges válsághelyzet esetén csak annyi gázhoz juthatunk, amennyit a tárolókapacitással nem rendelkező szlovákok átengednek.

A kormány szerint ehhez hozzájárulhat még a Lengyelországból csatlakozó vezetéken át érkező gáz – azonban sem a lengyel cseppfolyósított gázt kezelő terminál, sem az új lengyel–szlovák vezeték nem épült még ki, s ha ez meg is történt volna, abban a bizonyos válsághelyzetben nem lenne mit belepumpálni, mert ma még Lengyelország is az oroszoktól kapja a gázt, a lengyel palagáz kitermelésre pedig még évekig kell várni.