El sem készült gázvezetéket ad át Orbán és Fico

2014.03.27. 06:28

Ugyan ma Orbán Viktor és Robert Fico közösen adnak át egy új szlovák-magyar gázvezetéket, de abból legfeljebb az év vége felé érkezhet majd földgáz Magyarországra – írja a Népszava. A 111 kilométeres, hazánkban Balassagyarmat és Vecsés között 92 kilométer hosszan futó csővezeték ugyanis még el sem készült, nem történt meg a több hónapot igénybe vevő próbaüzemeltetés, és használatbavételi engedélyt sem kapott. A lap által megkérdezett szakértők szerint a szlovák oldalon sem fejeződtek még be a kivitelezési munkálatok. 

A vezeték ráadásul az oroszoktól való gázfüggőségen sem enyhít, mivel a szlovák Testvériség vezetékhez kapcsolódik, amiben ugyanaz az orosz gáz érkezik, mint a magyar határra, Beregdarócra befutó ukrán vezetéken. A Népszava szerint ezért a csütörtöki átadó csak kampánycélokat szolgál – Orbán mellett Robert Fico is kampányol, csak ő az államfői posztért.

A lap által megkérdezett szakértők állítják:  Magyarország ellátását – különösen válsághelyzetben – egyáltalán nem oldja majd meg a készülő északi vezeték. Még akkor sem, ha a szlovák szakemberek komoly műszaki teljesítményt produkálva megfordítják a vezetéken a szállítási irányt, így a csövön Nyugat-Európából megy majd a gáz kelet felé. A vezeték haszontalansága mellett azzal érvelnek, hogy egy esetleges válsághelyzet esetén csak annyi gázhoz juthatunk, amennyit a tárolókapacitással nem rendelkező szlovákok átengednek.

A kormány szerint ehhez hozzájárulhat még a Lengyelországból csatlakozó vezetéken át érkező gáz – azonban sem a lengyel cseppfolyósított gázt kezelő terminál, sem az új lengyel–szlovák vezeték nem épült még ki, s ha ez meg is történt volna, abban a bizonyos válsághelyzetben nem lenne mit belepumpálni, mert ma még Lengyelország is az oroszoktól kapja a gázt, a lengyel palagáz kitermelésre pedig még évekig kell várni.