Szilárda
-4 °C
2 °C

Furcsa gépközbeszerzés az egészségügyben

2014.03.27. 08:06
Az utolsó pillanatra hagyta az Emberi Erőforrások Minisztériuma csaknem 1300 aneszteziológiai és intenzív terápiás eszköz beszerzését.

Annak ellenére, hogy azokhoz a lélegeztető- és altatógépekhez, betegőrző monitorokhoz, amelyeknek a bérleti szerződése idén tavasszal lejár, nyolc évvel ezelőtt egy központi beszerezés nyomán kötött szerződés révén jutottak országszerte a kórházak. Tudható volt tehát, meddig használhatják az eszközöket az intézmények, mégis, a tárca most éppen a sürgősségre hivatkozva hirdetett meg gyorsított meghívásos eljárást, írja a Világgazdaság.

Az egészségügyi ellátás folyamatosságának biztosítása keretében 2014. június 1-től a kórházak részére kell bocsátania a beszerzés tárgyát képező berendezéseket – szól a rendelkezés.

A több mint 3,2 milliárd forint értékű közbeszerzésben, amelyet a kiírástól számított szűk egy hónap alatt le is bonyolítanak, nem ez az egyetlen furcsaság. A nyolc évvel ezelőtt megkötött szerződéssel szemben most nem csak új, hanem használt gépeket, berendezéseket is bérelne a tárca a kórházak számára, mégpedig a kiírás szerint száz hónapnál, vagyis nyolc évnél nem régebbieket.

Így még az is könnyen lehet, hogy az új szerződés nyomán a legtöbb helyen ugyanazok az altató- és lélegeztető gépek maradnak, amelyekkel jelen pillanatban is dolgoznak.

Technológiai problémát nem jelentene a régi gépek továbbhasználata, a lap által megkérdezett szakértő szerint akár még 2-5 évig is el tudnak működni. Szerinte nagyobb baj az, hogy már két kormányzati ciklussal sem sikerült korszerűesíteni az eszközpark egészét, 8 milliárdból akkor csak a gépke harmadát  cserélték le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!