GfK: Egyre jobban merünk költeni

2014.03.27. 13:48

A GfK szerint a fogyasztói várakozások pedig 2011 márciusa óta nem voltak ilyen magasan Magyarországon, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a megkérdezettek optimisták mind a saját anyagi, mind pedig az ország gazdasági helyzetének megítélésében – írja az MTI.

A GfK szerint a választások előtt mindig meg szokott ugrani a fogyasztói bizalom, és most is ez történik, bár az is igaz, hogy most már egy öt negyedéven keresztül tartó trendről van szó a bizalom javulása esetében.

Így látja a gazdasági helyzetét a lakosság a GfK kutatás alapján:

  • munkanélküliség: a megkérdezettek 29 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére, míg tavaly decemberben 32 százalék vélekedett így.
  • infláció: a lakosság túlnyomó része (64 százalék) továbbra is az árak emelkedésére számít. A válaszadók a megelőző negyedévben mérttel azonos mértékű, azaz átlagosan 5 százalékos növekedésre számítanak a következő egy évben.
  • családi jövedelmek:  minden második megkérdezett számít a reáljövedelme csökkenésére
  • hitelfelvételi kedv: a lakosság 27 százaléka tartja úgy, hogy most nem alkalmas az idő hitelfelvételre (szemben a 2013 decemberében mért 26 százalékkal), 65 százalékuk pedig soha nem venne fel hitelt (a decemberi 64 százalékhoz képest). 
  • megtakarítások: 40 százalékról 34 százalékra csökkent azok aránya, akik bizonytalanok megtakarításaik egy korábban tervezett vásárlásra való felhasználását illetően, míg 18 százalékuk szerint most egyáltalán nem érdemes nagyobb háztartási eszközt vásárolni.
  • lakásvásárlás: a tavaly decemberi 54 százalék után most 55 százalékot ér el arányuk. A lakosság 45 százaléka tartja jó befektetésnek a lakásvásárlást, míg lakása eladására a körülményeket mindössze a megkérdezettek hat százaléka tartja érdemesnek.