István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Mi fizetjük rengeteg ukrán nyugdíját

2014.03.27. 11:16

Rengeteg ukrán kap Magyarországról nyugdíjat. Ehhez egy állandó bejelentett magyar lakcím kell csak, írja a Figyelő. 

A lap szerint továbbra sem tudni semmit arról a felmondott kormányközi egyezményről, amely alapján külföldi állampolgárok Magyarországról kaphatnak nyugdíjat. Az átjelentkezési hullám a 2000-es évek óta tart.

Ukrajnában az átlagnyugdíj 30 ezer forintnak megfelelő hrivnya, viszont egy magyarországi lakcímmel ugyanez az összeg ennek a háromszorosa. Az érintettek 99 százaléka Kisvárdán vagy Nyíregyházán nyit bankszámlát, és oda kapják a járandóságukat.

A Bajnai-kormány az Ukrajnával kötött egyezmény felmondását letárgyalta, de a Fidesz-kormány alatt az ügy újra a süllyesztőbe került.

A Figyelő szerint nemcsak magyar származású, hanem más nemzetiségű ukrán állampolgárok is kérelmezik az állampolgárságot, ezt pedig a magyar hatóságok képtelenek kiszűrni. Ezzel egyébként leginkább az Alkotmányvédelmi Hivatalnak kellene foglalkoznia.

Ehhez képest egész iparág épült a külföldi magyarok állampolgársági jogának megadásárára. Cégek igazolnak magyar felmenőket, sőt, még az állampolgári eskü szövegét is betanítják.

A szerződés hatályban tartása felháborodást kelt az Ukrajnával szomszédos magyar területeken, mert az Orbán-kabinet sokaktól elvette a rokkantnyugdíjat vagy a korhatár előtti nyugdíjat.

Az ott élők szerint

azoknak adják a pénzt, akik talán soha egy napot sem dolgoztak Magyarországon, akik pedig évtizedeket lehúztak, meglehet, soha nem lesz nyugdíjuk.

A nyugdíjfolyósító igazgatóság és a központi lakcímnyilvántartó egyelőre nem reagált az ügyben, de annyi biztos, hogy a 2010-es kormányváltás előtt ukrán állampolgároknak évente 7 milliárd forintot fizettek ki nyugdíj címén.

Az Ukrán Állami Nyugdíjalap kárpátaljai főosztálya szerint Magyarországról évente átlagosan több mint 600 megkeresés érkezik a biztosítási idő igazolására vonatkozóan, amit azután figyelembe vesznek az ottani nyugdíj megállapításakor, körülbelül ennyien kérelmezik Ukrajnából a magyar nyugdíjat. Az ukrán nyugdíjhatóság tavaly év végéig több mint 7000 személy számára készítette el az erre vonatkozó dokumentumokat.