Árpád
-2 °C
3 °C

MNB: Hozzászoktunk a spóroláshoz

2014.03.27. 11:32

Hiába nőhetnek a keresetek, a magyarok a következő években sem fognak többet fogyasztani, és inkább félreteszik a pénzt, vagy az adósságaikat fizetik vissza – írja inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank elemzői szerint leginkább emiatt marad továbbra is alacsony a magyar infláció. De utóbbi nem marad nulla, jövőre újra három százalék körül lehet szerintük.

Az MNB jövendölése szerint így változnak majd a GDP részei a következő években: 

 A fogyasztás és a beruházások tehát még jövőre sem érik el a 2007-es szintet. Egyedül az export felpörgése miatt éri csak el a teljes gazdaság az akkori színvonalát, a lakosság így is 8 százalékkal kevesebbet fogyaszt majd.

Ezért hiába emelkedhetnek a reálbérek jövőre kis mértékben, az infláció így sem fog elszaladni. Így alakul az MNB szerint a fogyasztói árindex:

A rezsicsökkentés és a többi torzítás hatása eltűnik jövőre, így már nem nulla környékén lesz majd az infláció. De a háztartások annyira keveset fognak fogyasztani, hogy a forint gyengülése miatt sem indul be nagyon a drágulás – állítják az MNB elemzői.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?