Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Üdülési jogok miatt bírságolt a GVH

2014.03.27. 14:05

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mintegy 12,5 millió forintra büntette a Resort Club Hungary Kft.-t, mert a cég az üdülési jogok továbbértékesítésének kapcsolatban megtévesztette a fogyasztóit – írja az MTI.

A GVH  szerint a vállalkozás telefonon hívott meg fogyasztókat a rendezvényeire – többek között olyanokat is, akik előre jelezték, hogy vásárolni nem, csak eladni szeretnék már meglévő üdülési jogaikat. A fogyasztóknak telefonon, majd később a rendezvényeken azt mondták, hogy az általuk birtokolt üdülési jogok könnyen, jó áron eladhatóak, azok külföldi fogyasztók által keresettek. Ezen kívül elhangzott, hogy a Resort Club Hungary Kft. továbbértékesítési szolgáltatásának feltétele, hogy a fogyasztó a vállalkozás „tagjává váljon” egy klubtagsági kártya megvételével vagy egy újabb üdülési jogot vásároljon.

A vizsgálat során azonban a vállalkozás nem tudta igazolni azt, hogy valóban értékesíthetőek lennének a másodlagos üdülési jogok, és ha igen, milyen piaci áron, illetve, hogy tett valamit a továbbértékesítés érdekében, ami meghaladja a fogyasztók előtt amúgy is fennálló lehetőségeket (pl. online hirdetések).

Az eljárás során maga a vállalkozás is elismerte, hogy a rendezvények célja az elsődleges jogok (illetve egyéb szolgáltatások) értékesítése volt, valamint azt is, hogy a továbbértékesítésre vonatkozó megbízást a vállalkozások nem köthetik előre fizetendő díjakhoz - áll a közleményben.