Újra nullás a nullás számla

2014.03.27. 05:35

Számos bank csökkentette a díjait, miután az MNB összesen 1,2 milliárd forintos bírságot szabott ki rájuk. A "nulla forintos"-ként hirdetett számlák például újra nullaforintosokká váltak - írja a Világgazdaság Vannak hitelintézetek, melyek a kondíciós lista tetején ki is hirdetik, hogy a díjmódosításokra az MNB döntése késztette őket.

A bírságot azért szabta ki a jegybank, mert a pénzintézetek a tranzakciós illetéket jogosulatlanul beleépítették a bankszámlaköltségekbe. A legnagyobb büntetést az Erste, a Raiffeisen és az MKB kapta (mind 98 millió forintot), de nem sokkal maradt le az FHB és a Budapest Bank sem. Az OTP megúszta 60 milliós bírsággal.

A visszarendeződés révén a Citi és az Erste régi "nullás" számláiról ismét ingyen lehet majd utalni, a 2013. január 1-je után szerződött citis ügyfeleknek viszont továbbra is fizetősek maradnak a tranzakciók, az Ersténél pedig meg is szüntették már az ingyenes számlacsomagot. A Raiffeisennél is jóval olcsóbb lett több szolgáltatás, eltöröltek több jutalékot is. A Világgazdaság szerint az OTP-nél a legkevesebb a változás, a csoportos beszedési megbízások egy része vált csak ingyenessé, a távszámla szolgáltatás keretében befizetett csekkek, valamint a lakástakarékba fizetett betétek befizetései váltak díjmentessé.

Az MNB döntésére a Budapest Bank teljesen átalakított számlakínálatát, a korábbi számlafajták megszünnek, helyettük nyolc új konstrukció lép életbe. Az új csomagokban a lap munkatársa azonban felfedezte, a tranzakciós illetéket úgy építették a díjakba, hogy egy esetleges emelés során azt könnyen tovább lehessen hárítani.

A bankok a napi készpénzfelvételi limiteket is a hozzáigazították a kormány által bevezetett 150 ezer forintos ingyenes határhoz. Így például az eredetileg csak napi néhány ezer forintos felvételt lehetővé tevő, kifejezetten gyerekek számára kialakított számlák esetében is. Az a bank, amelyik nem tette meg a törvényben előírt limitmódosítást, 500 millió forintos bírságot kockáztat.