Etatista alkoholizmus van, az Istenért!

2014.03.28. 15:08

Tíz év alatt a régiós átlagtól 26 százalékkal maradt el a magyar növekedés, és továbbra is folytatódni fog a lemaradás, mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának elnöke, volt pénzügyminiszter a HBLF pénzügyi csúcstalálkozón Budapesten.

Járai elmondta, nagyon nagy az állami újraelosztás aránya, ebből a helyzetből évtizedek óta nem tudunk kilépni. Ebbe beletartozik az egész bürokrácia, aminek szerinte legalább a felét ki kellene dobni. Szerinte az is baj, hogy nincs egy olyan elit Magyarországon, amelyik ki tudná kényszeríteni a fiskális fegyelmet. 

Úgy vélte, a költségvetés most viszonylag rendben van, az államadósság is kezelhető méretű. Nagy eredmény, hogy kikerültünk a világ legsebezhetőbb országai közül, igaz, ehhez az IMF-hitelre is szükség volt.

„Az Indexen van húsz eszelősen jó chart, ne olvassák el, mert egész éjjel sírni fognak” – mondta Kupa Mihály, volt pénzügyminiszter. (Itt és itt olvashatják el mégis.) Szerinte Járainak igaza van, az állam ül a gazdaság nyakán, vissza kelle”ne vonulnia. Nem lehet mindenbe beavatkozni, békén kell hagyni az embereket. „Az állam irányíthat, de a vállalkozók csinálják a gazdaságot. Etatista alkoholizmus van, az Istenért!” – fakadt ki Kupa.

Békesi László volt pénzügyminiszter szerint ahhoz, hogy javuljon a versenyképesség, munkahelyek jöjjenek létre, legalább 20 százalékos beruházási ráta kellene a mostani 18 százalékos helyett. Jelenleg kizárólag az állam épít, túlnyomórészt uniós forrásokból. Békesi szerint stabilitás, megbízhatóság, kiszámíthatóság csak akkor van, ha az állam nem telepszik rá a piacra. „Nem lesz tőkebefektetés, nem lesznek új munkahelyek. Nincs mese” – mondta Békesi.

Az újraelosztás csökkentése szerinte politikailag teljesen irreális, ahhoz ugyanis az állami szolgáltatást igénybe vevők terheit kellene növelni. ”Ezzel Magyarországon nem hogy választást nem lehet nyerni, ha valaki ilyet mond, lelövik. A CÖF másnap már ott tüntet ellene" – mondta Békesi.

A programban még szerepelő Orbán Gábor adó és pénzügyekért felelős államtitkár nem vett részt a panelbeszélgetésen.