Jenő
-3 °C
6 °C

Gurulunk a lejtőn, hátszéllel

Ez történt a gazdaságban az év 13. hetében

2014.03.30. 10:43 Módosítva: 2014-03-30 10:45:50

A héten újabb részletek derültek ki áfacsalás-ügyben. A hetet az Átlátszó.hu kezdte NAV vonalon: arról írtak, hogy a NAV egyes vezetői állítottak le vizsgálatokat, és a kiemelt ügyekért és adózókért felelős főigazgató ténylegesen megakadályozta egyes áfacsalásgyanús ügyekben a felderítést.

Csütörtökön aztán újabb NAV-os tálalt ki az áfacsalással kapcsolatban: Vancsura István, a NAV korábbi főosztályvezetője arról tartott sajtótájékoztatót, hogy nem érti, miért számolták fel az adóhatóság szupercsapatának tartott KÜIG-et, és miért blokkolták az általa feltárt visszaélések kivizsgálását. A sajtótéjékoztatón elhangzottaknál azonban sokkal izgalmasabb konkrétumok derülnek ki Vancsura blogján, ahol arról írt, hogy maga a főigazgató dr. Somos Katalin, illetve egyik főosztályvezetője Kedves Lászlóné lehet felelős a kérelmek visszatartásáért.

A NAV tagadja a vádakat, szerintük az igazgatóság azért szűnt meg, mert nem volt elég hatékony. Horváth András örül, hogy társra lelt, ráadásul a választáson is mindketten indulnak egyéniben.

A botrány kirobbanása óta viszont azért látszik a NAV-on, hogy időről időre igyekeznek valamit felmutatni: a héten hatmilliárdos csokicsalást lepleztek le, és ellenőrzés-sorozatot is indítanak Pesten, ahol munkaidőn túl, hétvégén, és éjjel is ellenőriznek majd.

Matolcsy nagyot megy, nem tud leállni

Szerdán a jegybank sorozatban huszadszorra is csökkentette a kamatot, így mostantól 2,6 százalék az új alapkamat. Az elemzők többsége szerint a jegybank az újabb kamatvágásokkal már növeli az ország sérülékenységét, így már nem várnak újabb kamatcsökkentést,  az MNB indoklása szerint a kamat ezzel már "megközelítette" a kívánatos szintet, és nem zárják ki a további csökkentés lehetőségét.

 

Az Index kérdésére Balog Ádám, a jegybank alelnöke is úgy vélte, hogy elfér még a kamatvágás a jövőben, mivel egyre stabilabb a helyzetünk, amit az is mutat, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő is stabilra javította az adósbesorolásunkat, ami továbbra is BB, tehát bóvli, ami több lépcsőfoknyi távolságra van a befektetésre javasolt kategóriától.

Az is kiderült, hogy a korábban előre jelzett 203 milliárd forintos veszteség helyett az MNB az előzetes adatok szerint 26,3 milliárd forint nyereséggel zárta a tavalyi évet. Kaszáltak a gyenge forinton, viszont az is kiderült, hogy gyakorlatilag semmit sem spóroltunk az MNB-PSZÁF összeolvadáson.

Csúcson a foglalkoztatottság, csúcson a közmunka

A KSH jelentése alapján 2013. december-2014. februárban 4 millió 53 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 236 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A foglalkoztatottsági ráta újabb tizenéves csúcson (53,2 százalék), a munkanélküliségi ráta tovább csökkent, 8,6 százalékra. Az újabb kedvező adatok nem meglepőek annak fényében, hogy a téli közfoglalkoztatás miatt a közfoglalkoztatottak száma januárban például 165 ezer fővel volt több, mint egy évvel korábban.

Orbán Viktor szokásos pénteki interjújában ezt sikernek értékelte, viszont ha a külföldön dolgozókat és a közmunkásokat nem számoljuk bele a foglalkoztatottak közé, akkor nem marad szinte semmi a 250 ezer új munkahelyből.

 

Persze előbb utóbb a versenyszférában is létrejöhetnének új munkahelyek, legalábbis az előrejelzések egyre pozitívabbak. A cégek közül egyre többen terveznek előre. Persze az arányuk nagyon alacsony, és a céges csőd is nagyon sok. Az MNB szerint hozzászoktunk a spóroláshoz, és bár lassan javulni kezdhet a gazdaság, és a forint is gyenge, az MNB szerint nem lesz nagy infláció. A Deloitte szerint az előző évhez képest tovább javult a magyar lakosság hangulata a mindennapi pénzügyeket illetően, a GfK szerint is egy jobban merünk költeni, és a Gki szerint is nagyon nagy az optimizmus.

A magyar közgazdászok egy része viszont egyáltalán nem ennyire optimista: Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke a HBLF üzleti konferenciájának egyik panelbeszélgetésén például elég borús képet festett a magyar gazdaságról, és ugyanitt Járai Zsigmond, Békési László és Kupa Mihály is arról beszélt, hogy az állam rátelepszik a gazdaságra

Rá is telepszik, meg nem is

A héten újabb államosításokat jelentettek be, viszont miközben erre futja, jó néhány helyről az állam kivonulását láthatjuk. A héten a kormány az Antenna Hungária visszavásárlásáról döntött. A döntés indoklása szerint ezzel újból állami tulajdonba kerül a nemzetstratégiai szempontból is különös jelentőségű országos földfelszíni és műholdas televízió- és rádióműsor-szórás. A Főgázt az állam az egyik zsebéből a másikba pakolja, így a fővárostól az MVM-hez került az állami cég.

A kormány komoly hiánnyal búcsúzik: már most elértük az éves tervezett költségvetési hiány felét, de a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez nem baj, majd decemberben visszaszedjük. Az NGM listát is kiadott azokról a közintézményekről, amik bajban vannak. A közintézmények mellett viszont a szociálpolitikára is egyre kevesebb jut, aminek rohamos elszegényedés az eredménye, viszont van, akiket nem hagy az állam az út szélén: a milliárdosokat. Az is kiderült, hogy rengeteg ukrán nyugdíját is mi fizetjük.

A héten

Bankok, Lego, gázvezeték, és a többi

Számos bank csökkentette a díjait, miután az MNB összesen 1,2 milliárd forintos bírságot szabott ki rájuk. A "nulla forintos"-ként hirdetett számlák például újra nullaforintosokká váltak. Az MKB 409 millió eurós (év végi árfolyamon 121 milliárd forintos) veszteséget szenvedett el tavaly, a Raiffeisen pedig biztosan marad Magyarországon, már nem gondolkodnak az eladásán. Egy OTP-fiókot devizahitelesek bénítottak meg, akiknek az ügyében április 30-án hirdeti ki az ítéletet, amire a Kúria és a kormány is vár. És az is kiderült, hogy áprilisban dönthet a Takarékbankról a bíróság.

   12. heti záró 13. heti záró
BUX 16759 17390
OTP 3850 4230
Mol 11950 12600
Richter 3887 3805
Magyar Telekom 309 300

Átadták a Lego új, mintegy 60 milliárd forint értékű gyárát kedden Nyíregyházán. A fejlesztéssel 250 új munkahely jött létre, ezzel a Lego összesen 1500 munkavállalót foglalkoztat. A magyar választásokra készülő Orbán Viktor és a szlovák választásokra készülő Robert Fico pedig átadtak egy még el sem készült gázvezetéket, és megállapodtak arról, hogy 21 új közutat építenek majd a két ország között 2020-ig.

A MÁV csaknem megtízszerezte tavaly a profitját, A Dunaferrnél nem kirúgnak, hanem kiszerveznekcitromsavgyárat építenek a kínaiak Szolnokon, újra lesz acélgyártás Diósgyőrben, a Mol pedig az Északi-tengeren terjeszkedik.

Ukrajna, IMF, Paks

Az ukránok megegyeztek az IMF-fel: 14-18 milliárd dolláros készenléti hitelt kapnak, jön a megszorítás és az 50 százalékos gázáremelés. A Gazprom már felkészült rá,hogy mi lesz, ha leáll az ukrán tranzit, viszont a Boston Consulting Group azért kiszámolta, hogy egy hosszab gázkrízist nehezen bírnánk ki.  

A Krímen pedig már kétféle pénzzel lehet fizetni. Orbán Viktor szerint egyébként az EU-nak nem kéne erőltetnie Oroszországgal szemben a gazdasági szankciókat,  a paksi szerződésről azt mondta Orbán, hogy szeretné, hogy most a magyar cégek ne csak az építést végezzék, hanem magasabb technológiai szinten is be tudjanak kapcsolódni. Viszont "azt még nem tudni", hogy milyen mértékben tudnak majd a magyar cégek ebben részt venni. Ide kattintva viszont ki tudja számolni, hogy mennyibe kerül a paksi bővítés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?