Vencel
15 °C
23 °C

Megkezdődött Sanader tárgyalása

2014.03.31. 12:42

A horvát legfelsőbb bíróság megkezdte hétfőn Ivo Sanader volt miniszterelnök perének fellebbviteli tárgyalását a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében – írja az MTI a horvát köztévére (HRT) hivatkozva. 

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével.

A HRT szerint amennyiben a horvát legfelsőbb bíróság megerősíti a megyei bíróság ítéletét, az nagyban erősítené a horvát kormány esélyeit a Mol ellen indított nemzetközi perben, és további nyomásként nehezedne a magyar igazságszolgáltatásra, hogy tegye lehetővé Hernádi Zsoltnak, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának a kihallgatását.

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, s közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A fellebbviteli tárgyalásra öt napot irányzott elő a legfelsőbb bíróság háromtagú tanácsa, de magára az ítélethozatalra adott esetben akár egy hónapot is várni kell majd.

A védelem szerint a megyei bíróság törvénysértően járt el Sanader ügyében, míg a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK) azért fellebbezett, mert elégedetlen a kiszabott tíz év börtönbüntetéssel. A vád képviselője azt kéri a legfelsőbb bíróságtól, hogy 15 évi szabadságvesztésre növelje a volt horvát miniszterelnökre a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében kiszabott büntetést.

A Jutarnji list című lap ugyanakkor megjegyzi: bármilyen ítélet is születik, azt a horvát alkotmánybíróság, illetve a strasbourgi emberi jogi bíróság is vizsgálni fogja egy további fellebbezés esetén.