NGM: Nem mi fizettük Matolcsy ebédjét a Goldmannal

2014.03.31. 15:58

Alighanem a Goldman Sachs fizette azt az ebédet, amelyen Matolcsy György még miniszterként állítólag kifecsegte az IMF-titkot, legalábbis erre lehet következtetni a Nemzetgazdasági Minisztérium válaszából.

„A Minisztérium adatállományában nem szerepel 2011. november 17- i üzleti ebédmegrendelésére, étterem foglalására vonatkozó dokumentum, illetve számla annak pénzügyi teljesítése, melynek tárgyában dr. Matolcsу György nemzetgazdasági miniszter a Goldmап Sachs képviselőivel munkaebéden vett részt. A Nеmzеtgаzdаsági Minisztérium költségvetése terhére tehát ilyen jellegű kifizetés nem történt” – közölte a tárca Szanyi Tibor szocialista képviselő írásbeli kérdésére.

Az ellenzéki képviselő azt firtatta, ki fizette azt az elhíresült ebédet, amelyről Wiedermann Helga, Matolcsy György volt kabinetfőnöke könyvében azt állította, a miniszter a bankároknak még a hivatalos bejelentés előtt elárulta, hogy az IMF-hez fordultunk pénzügyi segítségért. A tárca válaszából vagy az következik, hogy mindenki saját zsebből fizette az ebédet a Michelin-csillagos étteremben, vagy az, hogy a Goldman fizette, utóbbi egyébként életszerűbb.

A Magyar Nemzeti Bank korábban fikciónak nevezte az IMF-titok kifecsegéséről szóló részt, Pleschinger Gyula, volt NGM-államtitkár pedig úgy nyilatkozott, ő is részt vett az ebéden, és nem úgy zajlott, ahogy Wiedermann leírta. Ettől függetlenül Wiedermann később ragaszkodott hozzá, hogy könyve tényregény, noha számos olyan esemény szerepel a kötetben, amelyen személyesen nem volt jelen, az ott történtekről csupán áttételeken keresztül szerzett tudomást.

Wiedermann Helga szerint „egyes pártok saját politikai céljaikra kívánták felhasználni” az általa írt Sakk és póker című könyvet, „a teljes szövegkörnyezetből kiragadva és félremagyarázva annak egyes részleteit”. A könyv nyomán egyébként feljelentés is született: egy Együtt 2014-es politikus bennfentes kereskedés miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. (Ha bővebben érdekli a könyv, akkor itt megtalálja könyvkritikánkat.)

A nagy botrányt kiváltó idézet ez:

„A kulináris élvezetet ígérő étlap és egy mosolygós miniszter kimondottan kellemes ebédet jósolt. Az ételek megrendelése után azonban Matolcsy csak úgy mellékesen megjegyezte, aznap reggel 8 órakor tájékoztatta az IMF-delegációt arról, hogy Magyarország tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. És hogy erről a döntésről tájékoztassuk a Nemzetközi Valutaalapot és az Európai Uniót, már el is küldtük a levelet Brüsszelbe és Washingtonba.

A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. A szokásos másfél óra helyett 40-50 perc alatt az összes fogással végeztek. A történtek után Matolcsy egészen biztos volt abban, hogy minden korábbi híresztelés igaz: a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen.”