Árpád
-2 °C
3 °C

Vádat emeltek a horvátok Hernádi Zsolt ellen

2014.03.31. 20:39

A horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) vádat emelt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen a zágrábi megyei bíróságon – írja az MTI az ügyészség weboldalára hivatkozva.

A vádemelésre az USKOK vizsgálata után került sor. Az USKOK azzal vádolja Hérnádi Zsoltot, hogy 2009-ben 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről, és azt a horvát állam vegye át. A megegyezés értelmében Ivo Sanader hivatali tekintélyével visszaélve a Horvát Köztársaságra hátrányos szerződést kötött  áll az USKOK indoklásában.

Hernádi Zsolt horvát ügyvédjén keresztül, ténybeli tévedésekre és eljárásjogi hibákra hivatkozva, fellebbezést nyújtott be a letartóztatását elrendelő végzés ellen, de ezt a horvát bíróság visszautasította. A horvát legfelsőbb bíróság hétfőn kezdte meg Ivo Sanader volt miniszterelnök perének fellebbviteli tárgyalását a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében. A Mol számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

A Mol nem kívánta hétfőn kommentálni a hírt az MTI-nek, egyúttal ismételten és kategórikusan visszautasította a társaság és annak vezetője elleni vádakat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?