Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Vádat emeltek a horvátok Hernádi Zsolt ellen

2014.03.31. 20:39

A horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) vádat emelt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen a zágrábi megyei bíróságon – írja az MTI az ügyészség weboldalára hivatkozva.

A vádemelésre az USKOK vizsgálata után került sor. Az USKOK azzal vádolja Hérnádi Zsoltot, hogy 2009-ben 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről, és azt a horvát állam vegye át. A megegyezés értelmében Ivo Sanader hivatali tekintélyével visszaélve a Horvát Köztársaságra hátrányos szerződést kötött  áll az USKOK indoklásában.

Hernádi Zsolt horvát ügyvédjén keresztül, ténybeli tévedésekre és eljárásjogi hibákra hivatkozva, fellebbezést nyújtott be a letartóztatását elrendelő végzés ellen, de ezt a horvát bíróság visszautasította. A horvát legfelsőbb bíróság hétfőn kezdte meg Ivo Sanader volt miniszterelnök perének fellebbviteli tárgyalását a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében. A Mol számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

A Mol nem kívánta hétfőn kommentálni a hírt az MTI-nek, egyúttal ismételten és kategórikusan visszautasította a társaság és annak vezetője elleni vádakat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek