Jól megy az Opelnek nálunk

2014.04.01. 12:15
Jobban megy a magyar autópiacnak, tavaly márciushoz képest 22 százalékkal több új kocsi került forgalomba múlt hónapban. Az autómárkák között továbbra is megállíthatatlanul tör előre az Opel, amely nemcsak a cégek, hanem a magánszemélyek körében is rendkívül népszerű.

Márciusban 22 százalékkal több autót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban, ez összesen 6 208 darab új személyautót – és 1 228 darab 3,5 tonna alatti kishaszonjárművet – jelentett Magyarországon. Márciusban a legsikeresebb autómárka (személyautó és kishaszongépjármű) ezúttal az Opel volt 867 darab értékesített járművel, melyek nagyobb részét (64 százalék) vállalkozások vásárolták meg. Ezzel a hazai piac 11,5 százalékát sikerült lefednie a márkának, hivatkozik a JATO Dynamicsra a Portfolio.hu.

Ha csak a személyautók piacát nézzük, akkor a múlt hónap győztese szintén az Opel volt 777 darab értékesített járművel és 12,5 százalékos piaci részesedéssel. A képzeletbeli dobogó második fokát a Ford szerezte meg 655 darabos jármű-értékesítésével, míg a harmadik helyen a Skoda végzett 607 darabos eladásával. Modell szinten viszont még mindig a Skoda tarolt, a cégek körében népszerű Octaviából fogyott a legtöbb, szám szerint 423 darab.

graf

Akadnak azért meglepetések

A jelenlegi piac jellegzetessége a JATO Dynamics közleménye alapján, hogy az új autók forgalomba helyezésének 73 százaléka céges, míg a magáneladások csupán a piac 27 százalékát teszik ki. A cégek részére történő értékesítés területén igazi meglepetés született, ugyanis százalékos megoszlás szerint a Peugeot volt az a márka márciusban, amely járműveinek legnagyobb hányadát (89 százalékát) értékesítette vállalatok részére.

port2
Fotó: portfolio.hu

Bár a magyar piacon a legtöbb gépjárművet cégek vásárolják, vannak olyan gyártók, amelyek jól teljesítenek a magánembereknek történő értékesítések területén is. Ilyen például a Suzuki, amely eladásainak 46 százalékát köszönhette márciusban a magánszemélyeknek. Darabszám tekintetében viszont ismét az Opel volt a befutó, ha a magánszemélyek részére történő múlt havi autóértékesítéseket nézzük. Ezt a márka elsősorban két sikeres modelljének – az Astrának és a Corsának – köszönhette.

port3