Alfréd
5 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Szabályoznák a kézmíves termékeket

2014.04.01. 12:52

A múlt hónap végén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára az MTI-nek.

Kardeván Endre elmondta, hogy a kézműves élelmiszereket hagyományos technológiával, általában magas minőségi elvárásoknak eleget téve, a tömegtermékeknél légyegesen kisebb mennyiségben készítik.

A Magyar Élelmiszerkönyv új kézműves szabályozása korlátozná azokat az eseteket, amikor a kifejezetten ipari módon előállított élelmiszereket, még ha kiváló minőségűek is, kézműves élelmiszerként értékesíthetik.

Bizonyos termékekre már eddig és élt a kézműves szabályozás, az élelmiszerkönyvben például már csaknem két éve szerepelnek a kézműves tejtermékek meghatározásai. Ha érdekli, hogy hogy néz ki egy ilyen, akkor ott érdemes kezdeni, hogy egy kézműves juhgomolya sajt mondjuk nem lehet több 5 kilósnál, de kisebb kiszerelésű se, mint negyed kiló. És csak ezek lehetnek benne:

  • juhtej,
  • részben fölözött juhtej, sovány juhtej vagy ezek keverékei,
  • juhtejszín
  • tejsavbaktérium-színtenyészetek
  • alvasztóenzim
  • ivóvíz
  • étkezési só
  • kalcium-klorid

De nézze meg bátran a kézműves juhsajt szigorú érzékszervi leírását is:

Külső: kérge vékony, sárgásfehér színű, száraz tapintású, vagy lisztszerűen bevont
Belső: egyenletesen fehér vagy halványsárga színű, a metszéslapon egyenletesen röglyukas
Állomány: jól vágható, rugalmas, szájban elomló.
Szag: jellegzetes a juhtejből készült termékeknek megfelelően aromás, enyhén savanykás, idegen szagtól mentes.
Íz: jellegzetes, a juhtejből készült termékeknek megfelelően zamatos, enyhén sós, idegen íztől mentes.