Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Furcsa cégre bízott feladatot az állam

2014.04.02. 08:23

Nettó 7,6 milliárd forintért felmérik a magyarországi víziközműveket. A kataszter elkészítésében részt vesz az algyői CH-Plussz 2000 Kft. is, amelynek jelenleg egy dolgozója sincs, 2012-ben egymilliárdos veszteséget termelt, és tulajdonosváltása miatt per van folyamatban, azt közel egy éve nem jegyezte be a cégbíróság, írta a Napi.hu.

A T-Systems Magyarország Zrt., a Geodéziai és Térképészeti Zrt. és CH-Plussz-2000 Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nettó 7 milliárd 653 millió forintért vállalta az előzetesen nettó 7 653 717 323 forintra becsült értékű feladat elvégzését. A közbeszerzést tavaly novemberben írta ki az újonnan létrehozott Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) Nonprofit Kft., amelyet elsősorban a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében uniós támogatást élvező szennyvíz-elvezetési és -kezelési projektek sikeres megvalósításának elősegítésére alapított 2013 márciusában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A konzorcium feladata a víziközmű-kataszter elkészítése mintegy 115 ezer kilométer hosszú országos víziközmű-hálózatot és 6,9 millió darab műszaki objektumot érintően. A fejlesztés KEOP-projektként uniós támogatással valósul meg.

A közbeszerzésen nyertes konzorcium tagja egy infokommunikációs (T-Systems) és egy térképészeti (Geodéziai Zrt.) cég mellett a közelmúltban többségi tulajdonost váltott Olajterv Vagyonkezelő Zrt. érdekeltségében álló CH-Plussz 2000 Kft. Az utóbbi, algyői székhelyű társaság olaj- és gázipari technológiai rendszerek karbantartási, javítási és kivitelezési munkáival, emellett épületgépészeti szereléssel foglalkozik, beszállítója a Mol Nyrt.-nek is – derül ki a honlapjáról. 2012-ben a 2,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett több mint egymilliárdos mínuszt könyvelt el, kötelezettségei meghaladták az 1,7 milliárdot. A szállítóknak félmilliárddal, kapcsolt vállalkozásoknak mintegy egymilliárddal tartozott. A saját tőkéje a veszteség összegével, 1,088 milliárddal csökkent 2012-ben 2011-hez képest (mínusz 453 millió forintra).

A cégnek 2013 májusában még 147 munkavállalója volt, decemberben 17 fő, most pedig egy sem. Jelenleg az Olajterv Vagyonkezelő Zrt. van bejegyezve minősített többségi tulajdonosaként (95,5 százalékos befolyással), de a társaság 2013. április 30-ai taggyűlésének jegyzőkönyve szerint az Olajterv üzletrészét megvásárolta és a tulajdonosi jogokat 2013. április 19-tól a Technoimpex Kft. nevű cég gyakorolja. A honlapján és a céginformációkban azonban nincs erre utaló információ. Az Olajterv Vagyonkezelőnél azt mondták, hogy a CH-Plussz 2000 Kft. már nem tagja a cégcsoportnak, a cégbíróság még nem jegyezte be a tulajdonosváltást (ami lassan egy éve történt).

A Csongrád Megyei Cégbíróságnál a lap megtudta, hogy a kft. 4 százalékos tulajdonosa, Kutasi László bejelentést tett a többségi tulajdon cseréjével kapcsolatban. A közgyűlési dokumentumok szerint Kutasinak elővásárlási joga van a cég üzletrészeire. Ezzel kapcsolatban a Fővárosi Törvényszéken per van folyamatban a kisebbségi tulajdonos és az Olajterv között, ennek azt kell tisztáznia, hogy az elővásárlási joga gyakorlásáról jogszerűen nyilatkozott-e Kutasi, illetve, hogy jogszerű volt-e az Olajterv üzletrészeinek átruházása a Technoimpex Kereskedelmi Kft.-nek.

Kutasi első fokon már nyert egy pert, amit az Olajterv indított a CH-Plussz 2000-ből történő kizárása miatt. A társaság tervezett tőkeemelését sem jegyezte be a cégbíróság. A milliárdos veszteséget mutató CH-Plussz 2000 Kft. új fő tulajdonosa a nagykereskedelemmel – fő tevékenységként gép, hajó, repülőgép ügynöki nagykereskedelemmel – foglalkozó Technoimpex Kft. lenne, amit 2012 szeptemberében alapítottak, és az évben nem volt árbevétele, többségi tulajdonosa pedig az Afrikai-Magyar Egyesület elnökeként is ismert Balogh Sándor érdekeltségében álló Globimpex Zrt.

Balogh Sándor szerencsi vállalkozó neve már közel száz vállalkozásban feltűnt, ezek közül több fizetésképtelenség miatt megszűnt; a vállalkozó elérhetősége jelenleg a cégadatokban egy szlovákiai, kassai lakcím.