Hernádi: Ártatlan vagyok a Mol-INA-ügyben

2014.04.06. 20:42 Módosítva: 2014.04.06. 22:53

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az egyik horvát kereskedelmi tévének adott exkluzív vasárnapi interjújában megismételte, hogy sem ő, sem kollégái nem követtek el bűncselekményt a Mol-INA-ügyben, írja az MTI. Hozzátette: minden idézésnek, amelyet szabályosan kapott, megfelelt, Horvátországból azonban szabályos idézést nem kapott. Szerinte:

Ha a Mol nem hajtotta volna végre az éves szinten jelentkező 2,2 milliárd kunás költségcsökkentési programot az elmúlt években, az INA ma veszteségesen működne. A horvát kormánynak vissza kell térnie a realitásokhoz: azt nem lehet, hogy az egyik oldalon elveszi a növekedési lehetőséget az INA elől, a másik oldalon pedig fejlesztéseket kér számon.

Ezután feltette a kérdést:

Ha a horvát kormány úgy gondolja, hogy a Mol elhanyagolja az INA-t, miért nem veszi vissza?

Vádemelés a 10 milliós kenőpénz miatt

A horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség múlt héten emelt vádat Hernádi ellen a zágrábi megyei bíróságon. Szerintük  2009-ben 10 millió euró kenőpénzt adott át  Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban és hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről, és azt a horvát állam vegye át.

Hernádi horvát ügyvédjén keresztül ténybeli tévedésekre és eljárásjogi hibákra hivatkozva, fellebbezést nyújtott be a letartóztatását elrendelő végzés ellen, de ezt a horvát bíróság visszautasította.

A Mol többször is közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

Hernádi a horvát ügyészségre mutogat

A szabály az, hogy ha engem szabályosan beidéznek, akkor én megjelenek az ügyészségen. Minden idézésre, amit megkaptam, meg is jelentem és részletes vallomást adtam. Én Horvátországban semmilyen idézést nem kaptam, amelyen meg kellett volna jelennem.

Hozzátette:

A szabályok betartása az ügyészségre is vonatkozik, amely nincs a törvények felett. Ebben az ügyben a horvát ügyészség kivételével mindenki betartott minden jogszabályt.

Az Ivo Sanaderrel történt találkozókon illegális cselekmény nem történt. Igencsak sajnálom a horvát ügyészséget, amely egy éttermi beszélgetés videofelvételeit tartja megdönthetetlen bizonyítéknak a bíróságon.

Robert Jezicről a Sanader-ügy koronatanújáról Horvát kijelentette: találkozott vele, de Jezic mindig olyat kért, ami hátrányos lett volna az INA számára, ezért mindig nemet mondott a kéréseire. Hernádi úgy véli, az ügyészség 

a gombhoz varrja a kabátot, koncepcióhoz keresi a bizonyítékokat és Jezic, aki előtte börtönben is ült, beleilleszkedett a koncepcióba. Ő volt a cérna, amelyik a történetet összefűzte, és amelynek a célja a nagy hal kifogása volt. A civilizált világ minden országában az ügyészségnek nem az a feladata, hogy a vád prekoncepcióját alátámassza bizonyítékokkal, hanem, hogy minden bizonyítékot felkutasson és az igazságot derítse ki. Nem ezt tette a horvát ügyészség, és ez egy súlyos hiba.

Hernádi  szerint

nem szabad hinni azoknak a magukat szakembereknek nevező megszólalóknak, akik szerint 2008-ban a horvát nemzeti érdekeket átjátszották. Ezeknek az embereknek egyetlen vágya van, hogy visszaüljenek az INA vezetésébe, hogy azt csinálhassák, ami miatt az INA-t 2003-ban értékesíteni kellett. 2003-ban azért értékesítették az INA-t, mert nem volt fenntartható; ezért hívtak be stratégiai partnert, a Molt. A világgazdasági válság kezdetén a horvát kormány képtelen volt kezelni az INA pénzügyi problémáit, ezért a Mol felajánlotta segítségét, azzal a feltétellel, hogy átveszi az INA irányítását.