Felpörgött a pékbűnözés

2014.04.07. 11:17

A Dél-Alföldön ellenőrzött külföldi érdekeltségű pékáruboltok háromnegyedénél találtak szabálytalanságokat a közelmúltban végzett vizsgálatok során a revizorok és a társhatóságok szakemberei – jelentette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője.

A NAV 8 helyszínből 6 esetében bukkant szabálytalanságokra. Volt, ahol a nyugtaadást mulasztották el, mások az alkalmazottakat nem jelentették be, akadtak üzletek, ahol a pénzkészlet nem egyezett a nyilvántartásokkal vagy éppen az online pénztárgép megrendelésekkel kapcsolatosan voltak mulasztások.

A végrehajtók 187 ezer forint készpénzt, 204 ezer forint értékű romlandó árut, valamint 40 millió forint értékű ingóságot foglaltak le.

Az üzletekben több esetben megsértették a higiéniás előírásokat, lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagot használtak fel. Az egyik helyszínen helytelen tárolási feltétel miatt húskészítmények forgalmi korlátozását, valamint megsemmisítését is elrendelték. Találkoztak olyan vállalkozással is, ahol sem a termékek jelölése, sem az eladók egészségügyi alkalmassága nem volt rendben. A jogszabálysértő vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult.

Két munkavállalási, tartózkodási szabályokat megsértő külföldi állampolgárt is találtak az ellenőrzéskor, akiket kiutasítottak az országból. Ugyanebben az ügyben a munkaügyi felügyelőség is eljárást indított a jogsértő vállalkozással szemben, egyúttal a két külföldi állampolgárt a kiutasításukig eltiltotta a további munkavégzéstől – közölte a sajtóreferens.