Megszelídül az orbáni erőpolitika, vagy sem?

2014.04.07. 00:45

Vagy minden megváltozik, és egy sokkal barátságosabb Orbán-kormány következik a most kezdődő négy évben, vagy éppen hogy ugyanaz megy tovább, ami eddig volt. Az elemzők egy része reménykedik, mások borúlátóak. A kétharmad megszerzésének ténye viszont nem olyan fontos a gazdaságpolitika jövőjével kapcsolatban.

Orbánék lenyugodnak?

Feltűnő, hogy Orbán Viktor győzelmi beszédéből hiányzott a "rezsicsökkentés" fordulat, és általában is az utóbbi időben megszokottnál sokkal EU-barátabb hangot ütött meg – mondta az Indexnek Gabler Gergely, az Erste Bank makroelemzője. A miniszterelnök beszéde piaci szempontból kifejezetten kellemes volt az elemző szerint.

Azzal, hogy már a kormány háta mögött van az országgyűlési választás, fokozatosan a háttérbe fognak szorulni a legkevésbé piac- vagy befektetőbarát témák, mint például a devizahiteles mentőcsomag, mondta Gabler. A devizahiteles ügy kezelésének radikálisabb forgatókönyvét le is lehet írni, igaz, a kormánynak továbbra is lehetnek tervei például az energiaszektorban.

Gabler szerint Orbán a most következő négy évben valóban a gazdasági növekedésre koncentrálhat, miután az utóbbi négy év inkább a helyzet megszilárdításáról szólt. Az viszont a következő négy évben nem várható Gabler szerint, hogy a kormány nekimenjen az ország fizetőképességét hosszú távon veszélyeztető nagy ellátórendszereknek, tehát a költségvetés kiadási oldala reformjának.

Mese a konszolidáció?

Nem így látja a helyzetet Zsiday Viktor befektetési alapkezelő. Szerinte valószínűbb, hogy minden pontosan úgy megy tovább, ahogy eddig: sem a költségvetési, sem a monetáris politikában nem lesz változás, és a különböző gazdasági szektorokban tapasztalható kormányzati nyomulás sem fog lankadni. A kétharmadközeli felhatalmazás csak hátszelet adhat ennek a forgatókönyvnek.

Én nem hiszek ebben a konszolidációs álomban, inkább csak a most szétadóztatott cégek képviselői reménykednek ilyenekben

– mondta az alapkezelő az Indexnek.

Zsiday szerint ha a kormány nem ront el valamit, akkor Magyarország képes lehet évi 2 százalékos gazdasági növekedésre, amit az utóbbi évek recessziója után sikerként is fel lehet mutatni.

A hitel-visszaszívódás viszont tovább is tarthat, főleg azért, mert sem a bankadó csökkentése, sem a devizahiteles mentőcsomag elfelejtése nem valószínű. Erre inkább a növekedési hitelprogram kiterjesztésével és a monetáris politika további enyhítésével válaszolhatnak – csakhogy ezek most már Magyarország legnagyobb kockázatai.

Így látják a külföldiek

Romló üzleti környezetet várnak vagy egy nyugisabb második négy évben reménykednek azok a nagyobb külföldi befektetők-elemzők, akik értékelték a helyzetet a magyar választások előtt. A Wall Street Journal összefoglalója alapján ezt mondták:

Citigroup: a legnagyobb kockázat az, hogy a Fidesz annyira meggyengül, hogy a Jobbikkal kényszerül koalícióra. A sok állami beavatkozás ronthatja a befektetői hangulatot, de a gazdaság fundamentálisan erősebb lesz, mint Orbán első négy éve idején.

Morgan Stanley: kevésbé lesz eseménydús a második Fidesz-kormány hivatali ideje, de a beruházásokat továbbra is visszaveti a hatósági energiaárak csökkentése, a forint viszont talán nem gyengül tovább, mivel ez a kormánynak sem érdeke.

Deutsche Bank: megy tovább az eddigi gazdaságpolitika, a külföldi befektetőknek továbbra sem fog tetszeni, hogy a kormány erőteljesen beavatkozik a bankszektor és az energiaágazat viszonyaiba.

Nomura: aligha törik meg az államosítási hullám, az euróbelépés pedig 2018 vége előtt nem várható. A fő kérdés az, hogy mennyire tartja bizonytalanságban a befektetőket a Fidesz az adórendszer tovább átalakításának lehetőségével.

Société Générale: ha csak egyszerű többséget szerez a kormánypárt, az pozitív hír, mert akkor nem fognak bármilyen változtatást ellenállás nélkül lenyomni a politikai rendszeren. A piacok nem tetszik Orbán autokrata stílusa.

BNP Paribas: kiszámíthatóbb lesz a Fidesz a második kormányzati körben, mint az első négy év volt.

Eurasia Group : a Fidesz győzelme negatív a befektetőknek minden időtávon, ráadásul utólag is legitimálja a fékek és egyensúlyok rendszerének lebontását.

Fontos egyáltalán a kétharmad?

Nem igazán, leginkább mint legitimációs vagy retorikai hivatkozási alap számíthat, értenek egyet az elemzők. Kevés olyan gazdaságpolitikai lépés van, amiben szükség van a minősített többségre.

Az egyik ilyen a korábban 2015-re tolt adósságszabály, amit a mostani trendek alapján módosítani kellhet majd. Ha pedig a kormány valamilyen más alkotmánymódosítást akar elérni, akkor annak lehet kockázata, hogy le kell paktálnia egy másik párttal, például Jobbikkal.